Suedia nu a impus măsuri prea dure în lupta cu pandemia de coronavirus și a abordat o atitudine mai relaxată în această privință. Nu a închis nici școlile, nici magazinele, doar a făcut niște recomandări cetățenilor. Suedezii au fost sfătuiți să nu se adune în grupuri mai mari de 50, să evite contactul social dacă au peste 70 de ani și să încerce să lucreze de acasă. Statul nordic a înregistrat până acum peste 6.000 de cazuri și a aproape 358 de morți.
Un pod care unește Danemarca si Suedia este mai gol și mai liniștit ca de obicei. Motivul - acum mai degrabă desparte decât unește. Pe de o parte, Danemarca și-a închis granițele, în timp ce pe partea cealalată, Suedia continuă să-și desfășoare viața în mod normal în plină pandemie de coronavirus.
Pe o stradă din Stockholm nu prea există semne de distanțare socială, magazinele sunt deschise, deși autoritățile le-au recomandat oamenilor să stea și să lucreze de acasă. Școlile primare sunt și ele deschise, pentru că oficialii spun că copiii nu sunt transmițători majori ai virusului. Cafenelele și restaurantele și sunt de asemenea deschise. Mulți suedezi sunt ușurați că au scăpat de izolare.
Femeie: Cred că este benefic pentru economie că am evitat carantina pe cât se poate. Nu sunt sigură că avem strategia corectă, dar poate celelalte state nu procedează corect.
La spitalul cu cea mai mare secție de terapie intensivă din Suedia, doctorii spun că nu sunt copleșiți. Numărul cazurilor nu este atât de mare în statul nordic.
Anders Tegnell, epidemiolog: Aceste măsuri pe care le-am adoptat în Suedia le putem păstra câteva luni. Să închizi școli, măsuri precum închiderea granițelor, nu poți face așa ceva pentru luni sau ani. Putem continua mult timp cu ce facem în Suedia și pe termen lung se va dovedi important.
Un sondaj indică faptul că suedezii sunt de acord cu această abordare relaxată a pandmiei de coronavirus. Medicii din statul nordic și-au cam pierdut însă răbdarea cu autoritățile pe care le roagă să ia mai multe măsuri, astfel încât sistemul de sănătate să poată face față unei eventuale explozii a cazurilor.
Cecilia Soderberg Naucler, doctor imunolog: Noi suntem oameni de știință, nu avem încredere în autorități, avem încredere în date. Nu vedem date care să indice faptul că ar trebui să mergem pe această strategie, ca unica țară din lume care face asta. Când sistemul de sănătate devine suprasolicitat, nu poți închide, dar va trebui s-o faci. Așa că mai bine prevenim ca să putem controla situația.
Mikael Damberg, ministrul de Interne al Suediei: Cred că cel mai important lucru este să-i facem pe oameni să respecte recomandările, să se gândească la ei, să înțeleagă care sunt riscurile interacțiunii sociale. Dacă oamenii înțeleg și respectă recomandările, atunci vom avea aceleași rezultate ca alte state.
Totuși, armata ridcă un spital de campanie lângă o suburbie a Stockholmului, așa cum au făcut și alte state.
Editor web: Liviu Cojan