Imagini din august 2008, când Rusia și Georgia au avut un conflict militar. Atunci, întreaga clasă politică a fost unită de interesul național ©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Panjikidze, membră a partidului Democraţii Liberi, condus de Irakli Alasania, şi-a anunţat demisia într-o conferinţă de presă organizată miercuri la Tbilisi, pentru „a arăta ameninţarea cu care se confruntă ţara”. Ea a precizat că împreună cu ea au demisionat patru dintre adjuncţii săi.
Demisia ministrului georgian de Externe intervine după ce premierul Irakli Garibaşvili l-a demis marţi seară pe Irakli Alasania, declanşând o criză politică ce ameninţă coaliţia aflată la guvernare la Tbilisi.
„Pentru a evita politizarea forţelor armate georgiene şi a Ministerului Apărării şi pentru a asigura condiţiile adecvate unei anchete independente, am decis să îl demit pe ministrul Apărării”, a declarat Garibaşvili într-un comunicat.
Această demitere neaşteptată a fost precedată de deschiderea procedurilor judiciare împotriva mai multor înalţi responsabili din Ministerul Apărării de la Tbilisi suspectaţi de corupţie, acuzaţie respinsă de Alasania ca „nefondată şi cu motivaţii politice".
Cunoscut drept un susţinător fervent al intrării Georgiei în Uniunea Europeană şi NATO, Alasania a declarat că lansarea acestor proceduri reprezintă „un atac la adresa alegerii euroatlantice a Georgiei”.
Potrivit vicepremierului Kaha Kaladze, alţi membri ai partidului Democraţii Liberi, printre care Ministrul Justiţiei, ar urma să-şi anunţe demisia din Guvernul georgian.
La rândul său, secretarul de stat pentru integrare europeană şi euroatlantică, Aleksi Petriaşvili, un aliat al lui Alasania, şi-a anunţat marţi seară demisia, în semn de protest faţă de deciziile premierului Irakli Garibaşvili. „Dictatura este pe punctul de a se instaura în Georgia, democraţia noastră este în pericol”, a declarat secretarul de stat.
Preşedintele georgian Ghiorghi Margvelaşvili a denunţat, la rândul său, într-un comunicat, „o confruntare politică ce ameninţă funcţionarea instituţiilor statului şi integrarea euroatlantică a ţării”.
Evoluţiile provoacă temeri în legătură cu posibilitatea destrămării coaliţiei guvernamentale Visul Georgian, aflată la guvernare la Tbilisi în urma alegerilor legislative din 2012.
O sursă din cadrul coaliţiei a declarat că partidul Democraţii Liberi ar urma să treacă în opoziţie, iar coaliţia Visul Georgian va rămâne astfel fără majoritate în Parlament. Partidul Democraţii Liberi este cel de-al treilea ca mărime din Parlamentul georgian.
Coaliţia Visul Georgian a fost formată în octombrie 2012 de miliardarul Bidzina Ivanişvili şi a înlocuit la guvernare Mişcarea Naţională Unită (MNU), condusă de fostul preşedinte prooccidental Mihail Saakaşvili, în prezent stabilit în Statele Unite şi inculpat în Georgia pentru abuz de putere.
Bidzina Ivanişvili a demisionat în 2013 din funcţia de premier şi l-a propus în fruntea Guvernului pe aliatul său Irakli Garibaşvili. La Tbilisi, se consideră că el influenţează în continuare din culise scena politică georgiană.
Irakli Alasania a fost înlocuit la conducerea Ministerului Apărării cu Mindia Jenelidze, în vârstă de 36 de ani, care a deţinut anterior funcţia secretar pentru Securitatea statului.