Demisia din cabinetul Enrico Letta a celor cinci miniştri ai Partidului Poporul Libertăţii a stârnit o adevărată furtună politică. Pretextul folosit de Silvio Berlusconi pentru a rupe echilibrul guvernării a fost creşterea taxei pe valoare adăugată dispusă de actualul executiv. Fostul premier spune că se simte destul de tânăr pentru o nouă bătălie electorală.
„Nu cred că există altă soluţie decât aceea de a merge, cu încredere, la alegeri cât mai curând posibil. De asemenea, suntem convinşi, aşa cum arată şi sondajele, că vom câştiga aceste alegeri”, a declarat Berlusconi.
Italienii au primit vestea cu resemnare şi calm. Mulţi vorbesc de haos şi cred că lucrurile se vor înrăutăţi, pentru că alegeri noi alegeri înseamnă cheltuieli suplimentare, pe care tot oamenii obişnuiţi le vor plăti.
Analiştii se tem că actuala criză ar putea zdruncina economia şi poziţia Italiei în Uniunea Europeană.
„Italia se află în plină ceaţă, fără conducător, fără să ştie în ce direcţie să o apuce. Probabilitatea e foarte mare ca, în următoarele săptămâni, marile agenţii de rating să coboare ratingul Italiei, ceea ce va face mai dificilă atragerea investitorilor străini aici”, crede analistul politic James Walston.
Preşedintele Giorgio Napolitano trebuie acum fie să găsească sprijin parlamentar pentru actualul guvern, fie să formeze o nouă majoritate parlamentară care să susţină un alt cabinet. În ambele cazuri, soluţia nu poate veni decât din partea formaţiunii politice conduse de Berlusconi.
Membrii acesteia ar trebui practic să voteze împotriva intereselor propriului lor şef politic, care este pe punctul de a-şi pierde imunitatea de senator. Asta, după ce Berlusconi a fost condamnat definitiv la închisoare pentru fraudă.