Cristian Pîrvulescu, politolog:
„Britanii nu vor activarea Articolul 50. Este încă o parte a şantajului britanic la care asistăm de 30 de ani. Pentru că nu toată lumea este îngrijorată de ceea ce se întâmplăîn momentul de faţă. Sigur, nu este un moment fericit. Faptul că o parte a poporului britanic, aparent majoritară, a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană nu înseamnă că poporul britanic a făcut asta. Constat că şi domnul Cameron a preluat discursul lui Nigel Farage, liderul UKIP, care spune că poporul s-a pronunţat. Îmi pare rău, poporul nu e format din 52%. Poporul e format din 100%. Ori nu 100% dintre britanici au votat.
Cei 48% care au fost la vot şi au votat împotrivă ar trebui înecaţi? Trecuţi peste Canalul Mânecii? Sau sunt şi ei parte a poporului britanic. Oare aceştia nu au dreptul să îşi facă simţit cuvântul?
Primul mare analist al democraţiei, Alexis de Tocqueville, a avertizat asupra dictaturii majorităţii. Dictatura majorităţii nu e democraţie. Dictatura majorităţii este contrariul democraţiei.
Nu. Revenind şi la discuţia din România, refendumul nu este un instrument democratic. Ştim asta de 170 de ani. Nu este un instrument democratic, este folosit în general de dictatori şi de oamenii politici care se află în criză. El produce de fapt tensiuni.
Marea Britanie nu mai este Regatul Unit în momentul de faţă, ci Regatul dez-Unit. Singurul care poate decide este Parlamentul. Este foarte posibil să facă altfel pentru că acei oameni sunt posesorii raţiunii lor. De aceea am apărat întotdeauna dreptul Parlamentului şi al parlamentarului de a lua decizii în totală libertate. Ăsta este motivul pentru care parlamentarii nu pot fi obligaţi să voteze împotriva propriei lor conştiinţe.
Desfacerea Regatului Unit este o problemă gravă. Contrat a ceea ce se spune, Uniunea Europeană şi-a dovedit viabilitatea. Pentru că se vede astăzi că singurul lucru care a ţinut în comun diferitele părţi ale Regatului Unit a fost Uniunea Europeană. Astăzi, nu ştim dacă Regatul Unit va mai exista în forma actuală, după acest referendum. Ar putea fi o consecinţă a lui. Scoţia şi-ar putea declara independenţa iar un referendum scoţian ar putea avea de data asta soţi de izbândă. Iar situaţia Irlandei de Nord devine foarte complicată. Electorii care au votat o aşa-zisă şio falsă suveranitate, s-au gândit la aceste lucruri?
Aud tot timpul că Europa s-a despărţit de cetăţeni. Este una din cele mai mari minciuni pe care le pot auzi. Şi sunt revoltat de acest lucru. Pentru că este organizaţia internaţională – nu este un stat – cea mai democratică din câte există. Care face cele mai mari consultări. Care are cele mai solide dezbateri. Ştiţi cine ia deciziile în ultimă instanţă? Consiliul European, cei care se întâlnesc mâine”.