Valul de imigranti le-a dat bataie de cap grănicerilor din Europa / Gullver/GettyImages
Conform planului propus, va fi creat un corp european pentru protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene, ce va fi alcătuit din 1.500 de membri și care va putea interveni atunci când un stat membru nu mai este în măsură să protejeze singur frontiera externă a blocului comunitar.
Obiectivul creării acestui corp, ce va fi constituit pe structura Frontex (Agenția europeană pentru managementul cooperării operaționale la frontierele externe ale UE), este prevenirea situațiilor de criză la frontierele UE, cum a fost cea înregistrată recent în Grecia, care nu a fost capabilă să țină sub control fluxul de sute de mii de migranți, dar nici nu a acceptat să primească asistență din partea UE la acest capitol.
Comisia Europeană a propus în luna decembrie creare acestei unități, dar inițiativa a fost primită cu rezerve de unele țări care se tem că ea va interfera prea adânc cu competențele interne ale statelor. Respectivele țări se tem mai ales de „dreptul de intervenție” al acestui corp european pe teritoriul statelor suverane.
În propunerea inițială a Comisiei se menționa posibilitatea ca acest corp să intervină chiar și atunci când o țară nu îi solicită ajutorul.
Conform planului aprobat miercuri de PE, autoritățile naționale vor continua să administreze granițele în activitatea de zi cu zi, dar dacă granițele externe ale UE se vor afla sub presiune, atunci autoritățile naționale vor putea cere ajutor de la Agenția europeană pentru paza granițelor și a zonelor de coastă (EBCG). Acest ajutor va avea ca scop desfășurarea rapidă de echipe de pază în zonele vizate.
În cazul în care o țară aflată în dificultate nu cere ajutor, noul corp european pentru protecția frontierelor va putea interveni fără acordul acesteia, dar numai dacă se ia o decizie în acest sens în Consiliul European prin majoritate calificată. Dacă respectiva țară refuză în continuare această intervenție externă, atunci celelalte state membre ale UE vor putea reintroduce provizoriu controlul la frontiere în interiorul spațiului Schengen.
„Regulamentul european privind paza granițelor și a zonelor de coastă va face posibile granițe externe ale UE mai sigure și mai bine administrate. Nu este un glonte de argint care poate rezolva criza migrației cu care se confruntă UE astăzi sau care poate restaura încrederea în spațiul Schengen, dar este un prim pas foarte necesar”, a spus raportorul Artis Pabriks.
Potrivit unor surse din cadrul PE, legislația privind constituirea Corpului european de pază a frontierelor ar trebui să intre în vigoare la toamnă. România urmează să contribuie la acest corp cu 75 de membri.