Doi oameni de ştiinţă britanici au pus la îndoială modul în care agenţia guvernamentală responsabilă cu gestionarea epidemiilor (Public Health England) raportează decesele de COVID, susținând că cifrele zilnice ar putea include persoane care au murit de fapt din alte cauze și de aceea bilanțul ar putea să pară mai ridicat în Anglia decât în alte părţi ale regatului (Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord).
Potrivit lui Yoon Loke, de la UEA (University of East Anglia), şi lui Carl Heneghan, de la Oxford, Public Health England verifică notificările de decese într-o bază de date cu rezultate de teste pozitive, astfel încât o persoană decedată după ce a avut un test pozitiv poate fi înregistrată ca fiind decedată din cauza virusului. Cu alte cuvinte, „un pacient care a fost testat pozitiv, dar a fost tratat cu succes şi a plecat din spital va fi considerat mort de COVID chiar dacă suferă un atac de cord sau este călcat de autobuz peste trei luni”, notează autorii studiului intitulat „De ce nimeni nu se poate vindeca niciodată de COVID-19 în Anglia - o anomalie statistică”, relatează Agerpres.
De pildă, recent, Anglia înregistra peste 100 de decese zilnic, în timp ce în alte părți din Marea Britanie nu era raportat niciun deces.
Ca urmare, ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, a ordonat o examinare a modului de raportare a deceselor de COVID-19 în Anglia, au relatat vineri agențiile AFP şi Reuters.
Marea Britanie este ţara europeană cel mai grav afectată de coronavirusul de tip nou, cu un bilanţ oficial al morţilor de peste 45.000. Guvernul a calificat însă comparaţiile internaţionale drept înşelătoare, întrucât ţările înregistrează în mod diferit decesele de coronavirus.
Ministrul sănătăţii a cerut PHE să procedeze la o examinare urgentă a modului de raportare a statisticilor deceselor, pentru a aduce mai multă claritate cu privire la decesele legate de COVID-19, a anunţat ministerul într-un comunicat.
Când moare un pacient, este notificat registrul central al serviciului public de sănătate britanic NHS, iar lista tuturor cazurilor confirmate de contaminare cu coronavirusul de tip nou este revizuită zilnic pentru a verifica dacă au murit pacienţi. Dar „PHE nu pare să ţină cont de data rezultatului testului de COVID, nici de faptul că o persoană a fost tratată cu succes şi a fost externată. Orice persoană testată pozitiv la COVID şi care moare ulterior, indiferent de cauză, este inclusă în cifrele deceselor de COVID ale PHE”, remarcă autorii studiului.
Aceştia subliniază că este timpul să se „repare această eroare statistică ce duce la o exagerare a deceselor asociate COVID” şi propun să se ţină cont doar de decesele din spitale, survenite în 21 de zile de la un test pozitiv.
Editare web: Luana Păvălucă