La Paris, Galeriile Lafayette reprezintă un punct obligatoriu în traseul cumpărăturilor de Crăciun. Uriaşul magazin, cu o suprafaţă de 70.000 de metri pătraţi, are în medie 100.000 de clienţi pe zi. Nu e de mirare că autorităţile îi acordă mare atenţie, când e vorba de securitate.
La unele intrări au fost instalate detectoare de metal, iar la altele, poliţiştii verifică genţile celor care intră. Mai mult, membri ai forţelor de ordine în civil se amestecă printre cumpărători, iar numărul camerelor de supraveghere a fost suplimentat.
„Acum verifică mult mai des genţile. Ne simţim mai în siguranţă”, spune un francez.
Controale de securitate se fac şi la intrarea în cinematografe şi săli de spectacole. O atenţie deosebită se acordă bisericilor, unde milioane de oameni vor merge la slujba de Crăciun.
„Starea de urgenţă e un lucru bun, mă simt mai în siguranţă. Oamenii sunt mai liniştiţi când văd militari pe străzi”, afirma un localnic.
Autorităţile au decis să nu anuleze faimosul Revelion în aer liber de pe Champs Elysee, dar va fi mai puţin spectaculos decât în alţi ani, în semn de respect pentru victimele atentatelor din 13 noiembrie.
Măsuri de securitate suplimentare s-au luat şi în Statele Unite, mai ales în aeroporturi.
„100 de milioane de oameni vor călători în total, e prima oară când atingem acest record. 91 de milioane de oameni călătoresc cu maşina, alţi 5,8 cu avionul, iar restul cu alte mijloace de transport: tren, autobuz, feribot”, declarăRobert Sinclair, reprezentant al Asociaţiei Automobiliştilor Americani.
Autorităţile americane nu au informaţii credibile despre eventuale comploturi teroriste, dar atacurile comise de aşa-numiţii "lupi solitari" sunt greu de prevăzut.