Consiliul UE şi-a dat acordul pentru liberalizarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni. Măsura va intra în vigoare în luna mai

Data publicării:
steag UE ec-14.europa.eu

 

„Cetăţenii R. Moldova care deţin paşapoarte biometrice vor putea călători în Spaţiul Schengen fără viză, în urma amendamentelor la Regulamentul nr. 539/2001. (...) Ţinând cont de faptul că Regulamentul va fi publicat (în Jurnalul Oficial al UE - n.r.) în cursul lunii aprilie, liberalizarea vizelor ar urma să intre în vigoare la începutul lunii mai 2014”, se arată într-un comunicat al Consiliului, citat de Mediafax.

Pentru a obţine un paşaport biometric, moldovenii trebuie să plătească 39 de euro şi să aştepte 30 de zile. Dacă doresc să-l obţină în trei ore, preţul este de 127 de euro.

Parlamentul European a votat, la 27 februarie, eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Europarlamentarii au aprobat propunerea de Regulament a Parlamentului European şi Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 539/2001 de stabilire a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe şi a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi sunt exoneraţi de această obligaţie.

Astfel, Comisia a propus transferarea Republicii Moldova de pe lista negativă pe lista pozitivă a ţărilor ai căror cetăţeni nu au nevoie de viză pentru a călători în Spaţiul Schengen. Comisia şi-a motivat propunerea prin „progresele considerabile realizate de această ţară în ultimii trei ani şi jumătate de dialog privind liberalizarea vizelor”.

În acest sens, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie 2013, Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu UE şi a devenit prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic care a îndeplinit toate cerinţele aferente Planului de acţiune privind liberalizarea vizelor.

Semnificaţia liberalizării vizelor pentru oamenii obişnuiţi este considerabilă, deoarece aduce „beneficii concrete” cetăţenilor din Republica Moldova, mulţi dintre aceştia deţinând deja un paşaport românesc, se arată în expunerea de motive. Pe de altă parte, UE are „la dispoziţie o oportunitate majoră pentru a trimite un semnal politic puternic către Republica Moldova şi a contribui la transformarea vieţilor a milioane de oameni”, se arată în textul rezoluţiei legislative.

Negocierile dintre UE şi R. Moldova pentru liberalizarea vizelor au început în iunie 2010.

Premierul Victor Ponta se află astăzi la Chişinau, în cadrul unei vizite în Republica Moldova și Georgia. Printre temele de discuție abordate cu omologul sau moldovean Iurie Leancă s-a aflat și liberalizarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri