Între timp, Uniunea Europeană a cerut o anchetă independentă pentru a stabili ce s-a întâmplat la Odessa, unde cel puţin 42 de oameni, majoritatea militanţi proruşi, au murit în confruntările cu susţinătorii puterii de la Kiev.
Premierul ucrainean învinovăţeşte autorităţile locale pentru că nu au reuşit să prevină violenţele.
Moartea protestatarilor proruşi din Odessa a scos în stradă mii de oameni la Doneţk. Înfuriaţi, oamenii au intrat cu forţa în câteva clădiri oficiale pe care le-au ocupat. Au spart geamurile, au rupt mobilierul şi au dat jos steagul Ucrainei.
Liderii militanţilor proruşi au făcut un apel către populaţia locală pentru sprijinirea insurgenţei împotriva puterii de la Kiev.
Scenariul s-a repetat şi în alte oraşe din estul Ucrainei. La Lugansk, miliţiile proruse au ocupat poziţii strategice în oraş, au ridicat baricade şi, cu arma mână, spun că nu-i vor lăsa pe soldaţii ucraineni să preia controlul.
Ofensiva armatei ucrainene în estul ţării a fost reluată ieri. Însă, militarii înaintează greu şi nu au reuşit să pătrundă în marile oraşe din regiune, unde separatiştii sunt bine pregătiţi, înarmaţi şi sunt sprijiniţi şi de o parte din populaţie.
Autorităţile de la Kiev sperau să calmeze spiritele în estul ţării până la alegerile prezidenţiale din 25 mai.
În teren, însă, e stare de război, iar violenţele s-au extins şi în sudul Ucrainei. Locuitorii din Odessa sunt în stare de şoc, după confruntările de acum două zile, care au culminat cu incendierea Casei Sindicatelor.