Liderii principalelor ţări afectate de conflictul din Libia s-au angajat duminică să respecte embargoul asupra armelor, decis în 2011 de Organizaţia Naţiunilor Unite, şi să renunţe la orice „imixtiune” străină în conflict.
Unsprezece ţări, între care Rusia şi Turcia, au convenit la o conferinţă desfăşurată la Berlin sub egida ONU că nu există o „soluţie militară” la acest conflict, care a sfâşiat Libia de aproape 10 ani, a declarat cancelarul german Angela Merkel după o jumătate de zi de discuţii.
Participanţii au solicitat, de asemenea, o încetare a focului reală şi permanentă pe teren, care s-a lăsat aşteptată în pofida intrării în vigoare pe 12 ianuarie a unui armistiţiu fragil între beligeranţi.
Pentru a asigura respectarea efectivă şi de durată a sfârşitului ostilităţilor, vor fi organizate curând întâlniri inter-libiene între reprezentanţii militari ai celor două tabere. O invitaţie va fi lansată „în zilele următoare”, a dat asigurări Antonio Guterres, secretarul general al ONU, potrivit Agerpres.
Pentru a consolida încetarea focului, ONU a cerut celor două tabere rivale să formeze o "Comisie militară" formată din zece ofiţeri, câte cinci de fiecare parte. Misiunea acestei comisii va fi să definească pe teren mecanismele de implementare a încetării focului.
Participanţii au convenit, de asemenea, să respecte cu stricteţe embargoul asupra armelor şi că „acest embargo va fi controlat mai strict decât înainte”, a explicat cancelarul german într-o conferinţă de presă comună cu Antonio Guterres şi trimisul ONU în Libia, Ghassan Salame.
Embargoul a fost decretat în 2011 de Organizaţia Naţiunilor Unite, dar a rămas în mare parte literă moartă.
„Am asistat la o escaladare a conflictului. În ultimele zile a atins o dimensiune periculoasă”, a spus Guterres, subliniind „riscul unei escaladări regionale reale”.
Turcia vs. Rusia, în Libia
Un alt punct sensibil al conflictului: intervenţiile mai mult sau mai puţin directe ale ţărilor străine în acest conflict.
„Toţi participanţii s-au angajat să renunţe la ingerinţele în conflictul armat sau afacerile interne ale Libiei”, a spus Guterres.
De asemenea, Angela Merkel le-a mulţumit participanţilor, printre care liderii Rusiei şi Turciei, pentru „o atmosferă foarte constructivă” în timpul discuţiilor. Ministrul german de externe, Heiko Maas, a declarat că negocierile au găsit „cheia cu care putem rezolva conflictul din Libia”.
Turcia sprijină militar guvernul Fayez al-Sarraj de la Tripoli, iar Rusia, în pofida negărilor sale, este suspectată de sprijinirea liderului forte din estul Libiei, mareşalul Khalifa Haftar.
Libia se află în criză încă de la răsturnarea dictatorului Muammar Gaddafi în 2011. În ultimele luni, un război civil a escaladat între premierul Fayez al-Serraj recunoscut internaţional şi comandantul rival Khalifa Haftar. De la reluarea luptelor dintre taberele rivale din Libia în aprilie 2019, peste 280 de civili şi 2.000 de combatanţi au fost ucişi şi, potrivit ONU, peste 170.000 de locuitori au fost strămutaţi.
Editor: G.C.