Comisia Europeană vrea ca 3 miliarde de copaci să fie plantați în UE. Executivul a prezentat strategia pentru conservarea pădurilor

Data actualizării: Data publicării:
padure
Comisia Europeană a prezentat strategia sa pentru conservarea pădurilor europene și a biodiversității din acestea, pentru a combate efectele schimbărilor climatice. Foto: Getty Images

Comisia Europeană a prezentat, vineri, strategia sa, parte a planului climatic, pentru absorbția a mai multor gaze cu efect de seră din atmosferă și încurajarea biodiversității. Astfel, printre măsuri, executivul european susține plantarea a 3 miliarde de copaci și acordarea de stimulente financiare pentru proprietarii de păduri, în vreme ce monitorizează pădurile existente, transmite Bloomberg.

Blocul comunitar propune folosirea Politicii Agricole Comune pentru scheme de plăți acordate proprietarilor de pădure, în vreme ce monitorizează pădurile existente, care reprezintă aproape două cincimi din continent. Comisia Europeană plănuiește de asemenea să planteze 3 miliarde de copaci care ar trebui să absoarbă mai mult dioxid de carbon din atmosferă.

Cei care fac lobby pentru industria de exploatare a lemnului deja se opun, îngrijorați de ce ar putea însemna restricțiile mai dure pentru industria de 640 de miliarde de euro care angajează aproape 3,6 milioane de oameni. Tensiunile au crescut deja după ce oamenii de știință de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene au avertizat că cererea în creștere pentru produsele din cherestea riscă să destabilizeze obiectivele climatice ale Europei prin afectarea unui important bazin de extracție a carbonului.

“Ambiția privind mediul poate merge mână în mână cu prosperitatea economică. Pădurile sunt și plămânii societății și ai economiei noastre: asigură traiul în zonele rurale, oferă produse esențiale pentru cetățenii noștri, și au o valoarea profund socială prin natura lor”, a spus Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură.

O parte dintre cele 3 miliarde de copaci va fi plantată în orașele europene și pe câmpurile agricole, a declarat, joi, un oficial înalt al UE.

Organizația de lobby pentru mediu WWF Europe a salutat efortul Comisiei de a întări protecția pădurilor, însă a criticat strategia pentru că omite un set obligatoriu de criterii de monitorizare care ar determina dacă o pădure este gestionată în mod sustenabil.

Citește și: Planul climatic ambițios al Comisiei Europene. România trebuie să-şi reducă cu 12,7% emisiile de gaze cu efect de seră

Dezbateri aprinse privind măsurile propuse de Comisia Europeană

“Ceea ce am văzut recent este o opoziție foarte mare din partea miniștrilor Agriculturii din multe state membre privind toate problemele legate de păduri. Este o dezbatere foarte încinsă”, a declarat, într-un interviu, Sabien Leemans, director de politici pentru biodiversitate la WWF.

Propunerile fac parte din eforturile UE de a reduce poluarea cu cel puțin 55%, de la nivelurile din 1990, până în 2030 și la un nivel climatic neutru până la mijlocul secolului. UE a prezentat un set de noi reguli și reglementări în această săptămână, care aduc aproape toate sectoarele economice în linie cu această viziune. Producția de noi mașini cu motor pe combustie internă, spre exemplu, va fi interzisă din 2035.

Însă, unele elemente din pachet sunt controversate, precum planurile de a extinde piața de certificate de emisii de carbon pentru a include instrumentele de încălzire și transportul rutier – ceva ce i-ar putea afecta cel mai tare pe cei mai săraci din societate. State membre au lansat critici, Ungaria spunând că opțiunile sunt „de nesuportat și inacceptabile”.

Citește și: Companiile aeriene și sectorul auto protestează față de planul climatic propus de Comisa Europeană

Următorii ani de negocieri ar putea fi duri, propunerile având nevoie de aprobarea Parlamentului European și a statelor membre din Consiliul UE, pentru a deveni obligatorii. Fiecare instituție este îndreptățită să propună amendamente.

UE a afirmat, săptămână aceasta, că vrea să mărească cantitatea de dioxid de carbon absorbită de păduri și pajiști - de la aproape 270 de milioane de tone cât este în acest moment, la 310 milioane de tone pe an până în 2030.

Partenerii noștri