Comisarul pe justiție al Comisiei Europene, Viviane Reding, vicepreședinte al CE, a solicitat astăzi statelor membre și membrilor Parlamentului European să susțină înființarea unei noi instituții, parchetul european, condus de un procuror european, pentru a putea combate mai eficient fraudarea bugetului european.
„Înființăm instituția parchetului european care va arăta tolerață zero față de fraudele asupra bugetului Uniunii Europene”, a declarat azi vicepreședintele Comisiei Europene, Viviane Reding.
Potrivit înaltului oficial european, statele membre raportează anual, în medie, cazuri de suspiciuni de fraudă în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro.
„Trebuie să facem mai mult ca să combatem comportamentul infracțional. Statele membre s-au mișcat mai încet în acest sens din cauza reglementărilor divergente, a lipsei resurselor și din cauza incapacității de a strânge probe în cazurile transfrontaliere. Drept urmare, rata condamnărilor pentru fraudarea bugetului european variază foarte mult la nivelul statelor membre, cu o medie la nivelul UE de numai 42,3 la sută, ceea ce înseamnă că mai puțin de jumătate din cazurile investigate rezultă în condamnări”, a atras atenția Viviane Reding.
Noua instituție va avea o structură descentralizată, va fi formată din procurorul european și patru adjuncți, care vor conduce parchetul european.
Activitatea propriu zisă va fi derulată de așa-zișii procurori europeni delegați, care vor fi integrați în totalitate în sistemele judiciare naționale.
Conform informațiilor Comisiei, se estimează că noul organism va investiga 2.500 de cazuri pe an.
Pentru a deveni lege, propunerea Comisiei Europene trebuie să fie adoptată de statele membre în Consiliu, în unanimiate, după ce a obținut acordul Parlamentului European.
Mai multe informații despre cum ar funcționa noua instituție, aici.