Comisia Europeană se aşteaptă la un răspuns al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) și chiar la sancţiuni împotriva Poloniei, după de Tribunalul Constituţional din această țară a decis că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia Poloniei, a declarat comisarul european pentru justiție.
„Acum aşteptăm noi decizii ale Curţii de Justiţie privind situaţia din Polonia, sunt posibile şi sancţiuni financiare zilnice”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, citat de Reuters, potrivit Agerpres.
Tribunalul Constituţional din Polonia a decis joi că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând în discuţie un principiu-cheie al integrării europene - supremaţia legislaţiei UE asupra legislației naționale.
„Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor”, a declarat Julia Przylebska, preşedinta Curţii Constituţionale poloneze. Ea a denunţat „amestecul Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez” şi a enumerat o serie de articole din tratatele UE care, conform judecătorilor polonezi, sunt în contradicţie cu legea fundamentală poloneză.
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat vineri că prioritatea absolută a UE este „să ne asigurăm că drepturile cetăţenilor polonezi sunt protejate şi că cetăţenii polonezi se bucură de avantajele conferite de apartenenţa la Uniunea Europeană, la fel ca toţi cetăţenii Uniunii”.
Von der Leyen a adăugat că toate hotărârile Curţii de Justiţie a UE sunt obligatorii pentru toate autorităţile statelor membre, inclusiv pentru instanţele naţionale. „Dreptul Uniunii are întâietate faţă de dreptul naţional, inclusiv faţă de dispoziţiile constituţionale. Acesta este angajamentul pe care toate statele membre ale UE şi l-au asumat în momentul aderării la Uniunea Europeană. Vom face uz de toate competenţele pe care le avem în temeiul tratatelor pentru a asigura acest lucru”, a afirmat ea.
Editor : B.P.