Este cod roşu de caniculă, astăzi, în nouă state europene. Sunt aşteptate temperaturi între 30 şi 40 de grade Celsius, din Elveţia în Ungaria şi din sudul Poloniei până în Sicilia. Cea mai gravă situaţie pare a fi în Balcanii de Vest: Serbia şi Croaţia sunt integral sub avertizare cod roşu toată ziua. Canicula este cauzată de un front cald venit din Africa, care s-a abătut de câteva zile peste sudul şi centrul Europei.
Lucifer - aşa au numit italienii valul de caniculă venit în peninsulă din Africa. Niciodată în ultimii 200 de ani nu a fost atât de cald, au spus meteorologii.
La Roma şi Bologna au fost înregistrate ieri temperaturi de 41 de grade. Iar la Napoli a fost şi mai rău: s-au simţit peste 50 de grade Celsius. Chiar şi în nordul ţării, la Milano, a fost extrem de cald. În ultimele trei zile, serviciile de urgenţă au primit peste 1500 de apeluri, doar de la oameni afectaţi de caniculă.
- Cum suportaţi temperaturile ridicate?
- Trebuie să stăm la umbră.
- Aveţi aer condiţionat acasă?
- Nu, nu.
- Şi ce faceţi în cazul ăsta?
- Trebuie să închidem ferestrele.
În Franţa au fost câteva zile consecutive de caniculă.
„În regiunea Mediteranei, pur şi simplu, are loc efectul Sirocco. Avansează din sud şi aduce aer din ce în ce mai cald şi apoi, încet-încet traversează nordul Africii, Mediterana şi afectează tot bazinul mediteranean”, spune Louis Bodin, meteorolog.
Turiştii care ajung în zonele fierbinți sunt sfătuiţi să bea multe lichide, să nu stea la soare, să poarte haine de culoare deschisă.
Acelaşi val african de căldură a ajuns şi în Europa centrală. La Budapesta, termometrele au indicat 37, chiar 38 de grade Celsius. Cam la fel de cald a fost şi în restul Ungariei. Ca să facă faţă caniculei, maghiarii s-au dus în număr mare la piscine şi ştranduri, dar şi la tonetele de îngheţată.
Şi Croaţia a avut parte de temperaturi extrem de mari, între 35 şi 40 de grade. În capitala Zagreb au fost ieri 30 de grade încă de la ora 10 dimineaţa, iar pe după amiază s-a ajuns la aproape 40 de grade Celsius. Localnicii au mers la ștrand să se răcorească sau au stat pe lângă fântânile arteziene.
Nici Bosnia şi Herţegovina nu a scăpat de caniculă. Temperaturile au ajuns în foarte multe locuri şi la 40 de grade Celsius, iar un petic de umbră a devenit ceva foarte căutat de oamenii care au fost nevoiţi să iasă din case în timpul zilei.
În toate ţările cu temperaturi foarte mari, autorităţile au recomandat aceleaşi lucruri cetăţenilor: să poarte haine deschise la culoare, să consume cât mai multe lichide şi, pe cât posibil, să evite deplasările care nu sunt necesare.