Asociaţia ACCEPT a fost invitată să îşi expună miercuri, în faţa Curții de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg, punctul de vedere pentru clarificarea legislaţiei româneşti anti-discriminare din perspectiva directivei europene privind egalitatea de tratament la încadrarea în muncǎ şi relaţiile de muncă.
Organizația neguvernamentală precizează că a cerut clarificarea în contextul declaraţiei făcute de actualul senator George Becali în 2010, în calitate de patron al echipei Steaua: „Nici dacă se desfiinţează Steaua nu iau un homosexual în echipă”.
La acel moment, în octombrie 2010, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), sesizat de ACCEPT, a constatat discriminarea sub forma hărţuirii şi a încălcării dreptului la demnitate şi l-a sancţionat cu avertisment pe patronul clubului Steaua, arată organizația.
În acelaşi timp însă, CNCD a apreciat că nu a fost vorba de o situaţie care să implice Clubul Steaua ca potenţial angajator sau care să aibă impact asupra relaţiilor de muncă, arată Asociaţia ACCEPT. Apoi CNCD a clasat dosarul.
Decizie atacată în instanță
În același timp, organizația a criticat decizia Consiliului legată de notorietatea pe care o are Becali ca patron al clubului şi faptul că nu a existat nicio delimitare a clubului de declaraţiile făcute public de patronul său, arată Mediafax.
Astfel, a decis să conteste hotărârea CNCD în instanță și apoi la CJUE. Potrivit avocaților ACCEPT, acesta este primul caz de discriminare pe criteriul orientării sexuale în relaţiile de muncă examinat de CJUE şi din acest punct de vedere este un caz important la nivel comunitar.
„Noi însă am ajuns la Curtea de la Luxemburg pentru că în contextul românesc, în ultimii trei ani, din 18 plângeri referitoare la fapte de discriminare pe criteriul orientării sexuale, numai una a fost sancţionată cu amendă şi două cu avertisment - ceea ce nu constituie un remediu efectiv şi proporţional dată fiind gravitatea faptelor reclamate”, a spus avocata Iustina Ionescu, care reprezintă ACCEPT, în faţa CJUE.