FOTO: MediafaxFoto
"Sunt 1.400 de indivizi dispuşi să plece pentru a lupta în cadrul jihadului, pentru terorism, în Siria şi Irak", a declarat premierul francez Manuel Valls, contactat luni de BFM TV/RMC. "Aproximativ 70 de francezi sau rezidenţi în Franţa au murit în Siria şi Irak în rândurile teroriştilor", a continuat el.
Aceste cifre reprezintă o nouă creştere în raport cu estimările oferite în urmă cu câteva săptămâni de Guvern, care vorbea de 1.200 de persoane implicate şi 60 de morţi.
La jumătatea lui decembrie, autorităţile au estimat că dintre cei 1.200 de francezi sau rezidenţi în Franţa implicaţi în filiere jihadiste, 390 sunt în prezent "în zonă", iar 231 în tranzit către Irak şi Siria. În plus, ele estimau că 234 de persoane au părăsit Siria, dintre care 185 s-au întors deja în Franţa.
"Aceasta reprezintă o creştere majoră într-un timp scurt: erau circa 30 de cazuri când am devenit ministru de Interne (jumătatea lu 2012), iar astăzi sunt 1.400", a dezvăluit Manuel Valls.
Cei doi presupuşi autori ai atacului de la săptămânalul satiric Charlie Hebdo, Cherif şi Said Kouachi, au făcut parte "fără îndoială" dintre cei care au plecat pentru a se "forma pentru moarte şi teroare", a subliniat premierul.
În schimb, al treilea bărbat care a comis atentate, Amedy Coulibaly, "nu a plecat niciodată, nu era în vizorul serviciilor de informaţii", a adăugat el.
Franţa s-a confruntat în 2014 cu o explozie a numărului de ucenici jihadişti dispuşi să plece în Siria şi Irak, cu riscul ca aceştia să revină pentru a desfăşura acţiuni teroriste pe teritoriul său.
Numărul francezilor sau al persoanelor rezidente în Franţa implicate în filiere jihadiste s-a dublat de la începutul anului, potrivit autorităţilor, care afirmă că au destructurat recent 13 astfel de filiere care aduceau candidaţi pentru jihad în Irak şi Siria.
Franţa este, alături de Belgia, una dintre principalele ţări occidentale ca număr de voluntari care s-au alăturat grupării Stat Islamic.