Statul de drept și protejarea de fraude a banilor europeni sunt esențiale și nonnegociabile, a spus șefa Comisie Europene Ursula von der Leyen, în Parlamentul European, prezentând planul de relansare economică de 750 de miliarde de euro. Președintele Consiliului European, Charles Michel, le-a spus eurodeputaților că planul este este un semnal de încredere și, de stabilitate. Aceasta, în condițiile în care președintele Parlamentului European a avertizat că nu va vota ambițiosul plan de redresare e economiilor europene.
„Acordul pe care vi-l prezint astăzi este desigur în primul rând unul financiar, dar în realitate este mult mai mult decât atât. Este mai mult, pentru că e legat de dezbaterea din prezent, despre sensul, direcția pe care vrem să o dăm în anii următori proiectului european. Unitatea europeană a fost afirmată și mai mult decât oricând cred că este un semnal către europeni, un semnal de încredere, de robustețe, de stabilitate, un semnal care transmite către restul lumii că Uniunea Europeană este prezentă, solidă, pe cont propriu”, a spus Charles Michel.
„Săptămâna aceasta, nu am depășit doar tabuurile și prejudecățile, ci și un mare blocaj pentru UE. Am reușit acest lucru prin unitate, prin poziția celor 27 de state membre care au susținut Comisia Europeană. 750 de miliarde de euro, pentru a-i sprijini pe cei loviți cel mai rău. 750 de miliarde de euro, pentru impulsionarea pieței unice. Desigur, 27 de țări care să cadă de acord asupra unui plan de o asemenea amploare, de o manieră unică, constituie o provocare”, a spus și Ursula von der Leyen.
Ea a avertizat însă că acești bani trebuie protejați.
„Respectarea statului de drept e fundamentul Uniuni. Aceste valori sunt obligatorii și nu sunt negociabile. Consiliul European și-a manifestat angajamentul clar pentru respectarea statului de drept și protejarea intereselor financiare, cu și mai mulți bani publici decât oricând pe masă, protejarea bugetului nostru și respectarea statului de drept sunt legate indisolubile, ia noi trebuie să facem tot ce putem pentru a proteja banii europeni, prin intensificarea luptei antifraudă”, a adăugat ea.
Președintele Parlamentului European, David Sassoli, spunea luni că cetățenii europeni se așteaptă la un acord privind bugetul UE în care să le fie îndeplinite cerințele într-un „moment istoric” și că legislativul european este îngrijorat de pierderea în viitor a „solidarității europene”. Sassoli, parte a grupului Social Democrat din Parlament, susține nevoia de măsuri care să asigure „apărarea eficientă a statului de drept” și „încetarea rabaturilor”, pentru ca instituția pe care o conduce să își dea acordul pe buget.