Cerneala colorată folosită la tatuaje, periculoasă. UE interzice 4.000 de substanțe, artiștii spun că le vor fi afectate afacerile

Data publicării:
salon de tatuaje
UE a acordat o perioadă de grație pentru două culori comune, albastru și verde, pentru a oferi timp pentru a găsi alternative. Foto: Gettyimages

Uniunea Europeană a interzis, începând de marți, 4.000 de substanțe chimice folosite la realizarea tatuajelor, inclusiv alcoolul izopropanol, un ingredient comun în cerneala folosită în saloanelele din Europa. Artiștii tatuatori spun că afacerile lor vor fi afectate.

Restricțiile, care au intrat în vigoare marți, se aplică substanțelor care pot provoca cancer sau alte probleme de sănătate și afectează în principal cerneala colorată. UE spune că regulile vor reduce numărul de reacții adverse. 

Dar tatuatorii se plâng că cernelurile de înlocuire nu sunt ușor disponibile și s-ar putea să nu aibă calitatea dorită de clienți. După doi ani de dificultăți cauzate de pandemie, mulți artiști spun că nu au avut suficient timp să se adapteze noilor reglementări.

Reglementările UE au fost aprobate de toate statele membre în 2020 și au intrat în vigoare pe 4 ianuarie 2022. 

Agenția Europeană pentru Produse Chimice, care a contribuit la elaborarea noii legislații, spune că cernelurile pot fi periculoase, provocând „alergii ale pielii și alte efecte mai grave asupra sănătății, cum ar fi mutațiile genetice și cancerul”.

Agenția precizează că noile reguli nu sunt menite să interzică tatuajele și machiajul permanent, ci pur și simplu să le facă mai sigure.

Tatuatorul belgian Filippo Di Caprio a spus că vrea să vadă dovada că cernelurile sunt periculoase: „Nu văd pe nimeni să vină cu alergii grave după un tatuaj”, a spus el pentru postul belgian RTBF, potrivit BBC.

Cercetătorul german în dermatologie Wolfgang Bäumler a declarat pentru revista Die Zeit că el și colegii săi au chestionat 3.400 de persoane într-un studiu din 2010 și au descoperit că două treimi s-au plâns de reacții imediat după un tatuaj, iar 6% au raportat probleme timp de câteva săptămâni.

Industria tatuajelor susține că nu există dovezi clare care să lege direct tatuajele cu cancerul și se teme că reglementările ar putea duce la o creștere a cererii pe piața neagră a tatuajelor.

Restricții suplimentare vor fi introduse peste un an. UE a acordat o perioadă de grație pentru două culori comune, albastru și verde, pentru a oferi timp pentru a găsi alternative.

Până la 12% dintre europeni au un tatuaj. Numai în Germania se estimează că una din cinci persoane are un tatuaj, în timp ce în Belgia, guvernul crede că 500.000 de tatuaje noi sunt făcute în fiecare an.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...