Partidul ceh de extremă-dreapta SPD, care ar putea juca un rol în formarea noului guvern al Cehiei luna viitoare, va cere cabinetului să propună o legislație care ar putea duce la un referendum privind ieșirea din UE, a spus, miercuri, liderul partidului, Tomio Okamura, transmite Reuters.
Partidul populist proeuropean ANO al premierului Andrej Babis este cel mai probabil să câștige cea mai mare parte din voturile exprimate la alegerile de pe 8 și 9 octombrie, însă s-ar putea ca acesta să aibă dificultăți în formarea unei majorități, în contextul în care actualii parteneri sunt cotați în sondaje cu procente de până în 5% la alegeri, care este pragul pentru intrarea în parlament.
Două mari grupuri din opoziție refuză să intre într-un guvern cu Babis, din cauza a ceea ce ei spun că sunt conflicte de interese ca fondator al unui imperiu de afaceri.
Citește și: GALERIE FOTO Premierul Cehiei, aflat în campanie electorală, a fost atacat cu ouă - VIDEO
Aceasta ar putea dermina partidul anti-european și anti-NATO al lui Okamura, SPD, sau formațiunea Libertate și Democrație Directă ca parteneri la negocieri, pe care ANO nu le-a exclus. Sondajele arată o susținere a partidului la aproximativ 10%.
Okamura a spus că prețul pentru acceptarea negocierilor este un angajament că noul executiv va propune o lege privind susținerea referendumurilor, ceea ce momentan nu este posibil. Dacă ar fi introdusă o astfel de legislație, probabil va permite ca o petiție cetățenească să propună un vot, însemnând că Okamura ar putea susține organizarea unei astfel de petiții.
„Una din condițiile fundamentale este ca manifestul guvernului....să includă o lege a referendumului ce include posibilitatea unui referendum privind ieșirea din UE sau posibil NATO”, le-a spus Okamura reporterilor după întâlnirea cu președintele Milos Zeman, al cărui rol va fi acela de a modera negocierile post-electorale și nuirea unui prim-ministru.
SPD a promovat ani de zile ieșirea din UE și un referendum pentru acest lucru. Un sondaj de opinie arăta că 66% dintre cehi sprijină statutul de membru UE, în timp ce 28% spun că țara nu ar trebui să fie în UE.
Încercările trecute pentru aplicarea unei legi a referendumului s-au împotmolit în parlament, însă mișcarea lui Okamura s-ar putea să o repună pe agendă, în ciuda a ceea ce par a fi obstacole semnificative în calea ei.
Guvernul lui Babis s-a opus unei legi generale a referendumului care permite votul pe probleme precum apartenența la UE. Guvernul a mai susținut și pragurile înalte pentru numărul de semnături necesare convocării unui referendum.
Orice legislație propusă pentru referendumuri va avea nevoie de o majoritate constituțională de trei cincimi în ambele camere parlamentare, ceea ce ar fi dificil de îndeplinit dacă legislația dezbină, în contextul în care opoziția pro-UE controlează camera superioară și Senatul.
Senatul este ales într-un mod eșalonat pe o perioadă de șase ani și sub regula majorității care de obicei elimină candidații extremiști.
Editor : A.C.