CE solicită din nou României să aplice corect Directiva UE de combatere a spălării banilor

Data publicării:
doi barbati si o valiza cu bani
Comisia Europeană cere din nou României să transpună corect Directiva UE privind combaterea spălării banilor. Foto: Getty Images

Comisia Europeană a trimis, joi, României, Germaniei şi Portugaliei scrisori de punere în întârziere pentru că nu au transpus în mod corect cea de-a IV-a Directivă privind spălarea banilor, potrivit unui comunicat de presă.

Executivul comunitar subliniază că termenul limită pentru transpunerea în legislaţia naţională a directivei AMLD4 a fost 27 iunie 2017. După o evaluare a măsurilor de transpunere adoptate de cele trei state membre, Comisia a ajuns la concluzia că mai multe prevederi ale Directivei nu au fost transpuse în mod corect în legislaţia naţională, transmite Agerpres.

Comisia spune că normele privind combaterea spălării banilor sunt cruciale în lupta împotriva acestui fenomen şi a finanţării terorismului. "Recentele scandaluri de spălare a banilor au evidenţiat necesitatea unor norme mai stricte la nivelul UE. Lacunele legislative dintr-un singur stat membru afectează întreaga UE. Din acest motiv, normele UE ar trebui să fie puse în aplicare şi supravegheate în mod eficient, pentru a combate criminalitatea şi a asigura protecţia sistemului financiar".

Comisia a decis astăzi că statele membre menţionate trebuie să îmbunătăţească unele aspecte fundamentele ale cadrului legal privind combaterea spălării banilor, precum schimbul adecvat de informaţii între unităţile de informaţii financiare, cerinţe referitoare la proceduri de due diligence şi cooperare adecvată între unităţile de informaţii financiare precum şi transparenţa cu privire la registrele de beneficiari, subliniază Executivul comunitar.

Germania, Portugalia şi România au la dispoziţie două luni pentru a veni cu un răspuns satisfăcător la argumentele ridicate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

România a fost amendată în 2020 cu 3 milioane de euro pentru nerespectarea Directivei privind combaterea spălării banilor

România a fost amendată, în luna iulie a anului trecut, de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu 3 milioane de euro pentru că nu a transpus corect directiva UE privind combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Ministerul Justiției a transmis că Directiva trebuia transpusă în legislația națională până la data de 26 iunie 2017.

"La data de 31.05.2018, proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor și finanţării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost aprobat de Guvern și a fost înaintat către Parlamentul României pentru dezbatere în procedură de urgență. Proiectul de lege a fost adoptat, cu amendamente, de Senat, la data de 24.09.2018 și de către Camera Deputaților la data de 24.10.2018, iar după reexaminare, a fost adoptată de către Senat în data de 18.03.2019 și de către Camera Deputaților în data de 26.06.2019. Legea a fost promulgată de către Președintele României, devenind Legea nr. 129/2019", arată Ministerul.

Directiva UE era făcută să aducă mai multă lumină în tranzacțiile financiare în privința beneficiarilor reali ai acțiunilor. Tot ea interzicea existența acțiunilor la purtător. La vremea respectivă, s-a făcut legătura între directivă și modul în care era deținută Tel Drum, prin acțiuni la purtător. Dar nu a fost doar asta. Directiva presupunea înființarea Registrului Beneficiarilor Reali, adică al celor care dețin firme, fonduri, fundații. Și nici asta nu e problema, că și acum unele date pot fi aflate, și în actualul sistem. În directivă este prevăzut ca aceste registre naționale să fie interconectate: se poate face o urmărire mai bună a intereselor, a fluxurilor financiare.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Am găsit ceva în grădină care m-a lăsat fără cuvinte”: Descoperirea uimitoare a unui bărbat ar putea...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei