Ce se întâmplă cu guvernele altora. În Portugalia, guvernul a fost demis după 11 zile

Data publicării:
pedro coehlo premier portugalia- GettyImages-123205993

 

Moțiunea prin care se respinge programul guvernului de dreapta a fost adoptată cu voturile a 123 de deputați din opoziție, în condițiile în care dreapta dispunea doar de 107 voturi. Moțiunea a dus astfel la demiterea guvernului, la numai 11 zile după ce intrase în funcție.

Guvernul lui Pedro Passos Coehlo, premierul în vârstă de 51 de ani a cărui coaliție de dreapta câștigase cele mai multe voturi la alegerile legislative din 4 octombrie, intră astfel în istorie ca executivul cu cea mai scurtă existență din istoria Portugaliei.

Secretarul general al Partidului Socialist, Antonio Costa, în vârstă de 54 de ani, care va lua acum locul premierului, a explicat că este posibil să se pună capăt austerității în cadrul zonei euro.

Înainte de vot, Costa a semnat trei acorduri cu Blocul de Stânga, o formațiune apropiată de Syriza, cu Partidul Comunist și cu Verzii, o alianță care să susțină un guvern socialist, dar care ar fi mai puțin orientată către angajamentele europene.

Mult timp considerată elevul-model al zonei euro, gata să aplice rigorile bugetare cerute de Bruxelles, Portugalia a intrat din nou într-o zonă de turbulențe, la un an și jumătate de la ieșirea sa din planul internațional de salvare financiară.

Dovadă a unei țări divizate, circa 5.000 de susținători ai stângii și aproape 2.000 ai dreptei au manifestat marți într-o atmosferă tensionată în fața Parlamentului de la Lisabona, unii pentru a saluta plecarea guvernului, ceilalți pentru a dezaproba.

Victorioasă la alegerile legislative, unde a obținut 38,6% la sută din voturi, coaliția de dreapta a pierdut totuși majoritatea absolută în Parlamentul dominat de stânga, în rândul căreia Partidul Socialist este principala forță politică, ieșind pe locul al doilea în alegeri, cu 32,3 la sută din voturi.

Pentru a încheia o alianță, partidele rivale de stânga au fost nevoite să dea uitării, cel puțin pentru moment, divergențele lor istorice, în special în ceea ce privește renegocierea datoriei și apartenența țării la zona euro.

Programul stângii urmărește să redea puterea de cumpărare populației și stârnește unele îngrijorări în Europa, însă Bruxelles-ul consideră că situația Portugaliei nu se compară cu cea a Greciei după venirea la putere a Syrizei. Antonio Costa a promis că va respecta regulile bugetare europene.

Stabilitatea unui guvern al socialiștilor susținuți de extrema-stângă, dacă va fi în cele din urmă învestit de președintele conservator Anibal Cavaco Silva,nu este totuși asigurată: va fi un executiv slab și se profilează alegeri anticipate în 2016, estimează analiștii.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri