"Independenţa Scoţiei: Ziua destinului nostru", titrează fără echivoc cotidianul "Scoţianul" pe prima pagină. Jurnaliştii scoţieni speră că, după doi ani şi jumătate de campanie, oamenii să meargă la vot şi să pună ştampila pe „da”.
Şi ziariştii de la The Telegraph îşi pun problema destinului, dar într-o perspectivă mai largă: "O zi a destinului pentru Marea noastră Britanie". Publicaţia subliniază faptul că, indiferent de rezultatul referendumului de astăzi, Marea Britanie nu va mai fi la fel de acum înainte.
Incisiv şi la obiect, Daily Mail se întreabă: "Este aceasta ziua în care Marea Britanie moare?". Tabloidul atrage atenţia că soarta Scoţiei ar putea fi hotărâtă de cei aproximativ 170.000 de alegători indecişi, care astăzi vor inclina balanţa spre „da” sau „nu”.
Financial Times face apel la istorie pentru a explica referendumul din Scoţia şi titrează: "Frumuseţea şi teroarea îi împart pe scoţieni", aluzie la agonia şi extazul care au marcat relaţiile scoţienilor cu englezii.
El Pais notează pe prima pagină: "Scoţia votează într-un referendum care marchează viitorul model al Europei". Ziariştii spanioli atrag atenţia că o eventuală victorie a susţinătorilor independenţei ar putea da un nou impuls mişcărilor secesioniste din întreaga Uniune Europeană.
Aceeaşi retorică o întâlnim şi în El Mundo, care titrează: "Europa, suspendată de Scoţia" şi avertizează că referendumul spaniol ameninţă să provoace un seism politic cu consecinţe imprevizibile în toată Europa.
Cotidianul francez Le Figaro merge mai departe şi notează faptul că Uniunea Europeană ar prefera să nu aibă de-a face cu un nou stat, care vrea să adere la blocul comunitar, pentru că este vorba de o problemă inedită de drept internaţional. Până acum, juriştii de la Bruxelles nu s-au mai confruntat cu cererea de aderare a unui nou stat desprins dintr-o ţară membră.