Italienii au comemorat un an de la cutremurul care a devastat mai multe orăşele din centrul Italiei şi a luat vieţile a 299 de oameni. A răsunat câte o bătaie de clopot pentru fiecare victimă care a pierit atunci. Printre ei au fost şi 11 români. Amatrice, localitatea în care aproape toate clădirile s-au prăbuşit, arată la fel ca în august 2016. Reconstrucţia întârzie şi oamenii care au rămas acolo stau în barăci.
Sergiu Balaban, corespondent Digi24 în Italia: Pe 24 aug 2016 echipa Digi24 transmitea din acest loc. Mă aflu în fața fostei biserici din Amatrice. Puteți vedea, în spatele meu, schela. Este în reconstrucție și lângă ea fost improvizată o biserică, au fost trase clopotele pentru toți cei care și-au pierdut viața în Amatrice. Au fost și români printre victime. M-am plimbat prin oraș astăzi și nu s-au schimbat foarte multe lucruri. Singura diferență este că pe mormanele de moloz, care amintesc că aici cândva erau niște case, acum sunt niște lumânări și buchete de flori în amintirea celor care și-au piredut viața.
Reporter: Diana, cum e viața în Amatrice la un an de la cutremurul care a lăsat atâta distrugere în urmă?
Diana, româncă stabilită în Amatrice: La fel. Nu s-a schimbat nimic. Pot să spun chiar că e poate mai rău ca înainte, pentru că...
Reporter: Ce s-a schimbat în rău?
Diana: Ce s-a schmibat în rău? Înainte aveam ajutoare din toate punctele de vedere. Orice. Acum nu mai e nimic, nu mai e nimeni. Foarte trist! Este un lucru care te deprimă psihic, te doboară la pământ.
Reporter: Câți români mai sunteți aici?
Diana: Am rămas foarte puțini. Să zic 20, mai mulți nu. Aici a fost un bloc comunal... case sociale. În bloc au fost aici cred că 22 de victime, dacă nu mă înșel.
Reporter: Câte etaje a avut blocul?
Diana: 4-5
Reporter: Era aproximativ ca ăla de acolo și s-a făcut...
Diana: Praf.
Reporter: Aveai vreun cunoscut aici?
Diana: Da, toți.