Marea Britanie s-a confruntat ieri cu cea mai călduroasă zi de iulie de când au început măsurătorile, acum 160 de ani. La aeroportul Heathrow, termometrele au arătat 36,7 grade Celsius. Traficul feroviar a fost îngreunat deoarece au fost impuse restricţii de viteză, iar şoferii au anunţat că asfaltul s-a topit pe multe drumuri.
La turneul de tenis de la Wimbledon, un băiat de mingi a leşinat din cauza căldurii iar aproape 100 de spectatori au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Chiar şi aşa, au fost unii care s-au bucurat de temperaturile ridicate.
- Este fantastic, nu-i aşa? Este la fel de bine ca în străinătate.
Germanii au fugit la munte de canicula din marile oraşe. În Bavaria, temperaturile au depăşit 30 de grade, o cifră neobişnuită pentru această regiune. Meteorologii se aşteaptă la cea mai călduroasă vară din ultimele trei decenii.
Andreas Friedrich, meteorolog: Temperaturile din vest şi sud-vest o să ajungă la 38 de grade, poate 39 de grade. Sâmbătă, când o să fie punctul maxim, temperaturile o să fie între 35 şi 39 de grade pe zone extinse din sud-vestul Germaniei.
În Franţa este şi mai cald. La Paris, temperaturile au urcat până la 38 de grade Celsius şi mii de oameni au căutat răcoarea în parcuri şi pe malurile Senei.
În sud şi sud-est, termometrele au arătat peste 40 de grade. Sunt valori comparabile cu cele din 2003, atunci când mii de vârstnici au murit din cauza caniculei. Acum, autorităţile i-au avertizat pe oameni să nu stea prea mult în soare şi să se hidrateze.
Și în Belgia căldura a creat probleme.
- Pielea se protejează cu o bluză, iar capul cu o şapcă. Trebuie să bem mai multă apă decât de obicei. De asemenea, trebuie evitat statul în soare şi trebuie mers pe la umbră.
La Madrid, temperaturile au ajuns la 37 de grade Celsius. Localnicii, dar şi turiştii s-au adăpostit la umbră prin parcuri, sau la piscină.
- Simţim căldura. Suntem în Madrid de patru zile şi ne răcorim doar la hotel, în piscină.
Meteorologii avertizează că în jumătatea de vest a Europei va fi la fel de cald toată săptămâna.