Candidatul Belgiei pentru Comisia Europeană, acuzat de corupție. Didier Reynders este propus la Justiție

Data actualizării: Data publicării:
Didier Reynders
Didier Reynders Foto: Guliver/Getty Images

Candidatul Belgiei pentru funcția de comisar european, ministrul de Externe Didier Reynders,  - căruia ar urma să-i revină portofoliul Justiției - este acuzat de corupție și spălare de bani în Republica Democrată Congo, au anunțat autoritățile belgiene, relatează Reuters, preluată de Mediafax.

Acuzațiile îi sunt aduse de un fost membru al serviciilor de informații din Belgia, a anunțat sâmbătă procurorul general belgian, care însă nu a oferit mai multe detalii.

Conform informațiilor apărute în presă, ancheta este încă în stadiile preliminare, dar vine în contextul candidaturii lui Reynders pentru funcția de comisar european, responsabil de garantarea respectării legii și statului de drept în Uniunea Europeană.

Oficialul begian nu a comentat momentan acuzațiile și a spus că nu are cunoștință de vreo anchetă.

Didier Reynders (Belgia), avocat de profesie, are foarte multă experiență ca ministru de finanțe, ministru al afacerilor externe și europene și ca ministru al apărării la nivel național. În noua Comisie, el va fi responsabil cu portofoliul legat de justiție, incluzând tematica statului de drept.

Alți candidați cu probleme

Mai mulți dintre comisarii nominalizați pentru executivul condus de Ursula von der Leyen au probleme de integritate, a scris recent Politico. Printre ei se numără și reprezentanta României, Rovana Plumb, propusă pentru a prelua portofoliul Transporturilor.

Unul dintre cele mai importante nume de pe lista Ursulei von der Leyen care are probleme de integritate este cel al candidatei Franței, Sylvie Goulard, care ar putea prelua portofoliul de comisar pentru Piața Internă. Poliţia judiciară din Franţa a audiat-o pe Sylvie Goulard chiar în ziua în care președintele Comisiei Europene anunța lista candidaților, într-un dosar în care este acuzată că în perioada în care era europarlamentar a angajat fictiv un asistent plătit din bani de la Bruxelles.

O altă propunere controversată pentru un post de comisar european este cea a polonezului Janusz Wojciechowski. Acesta este anchetat de OLAF în legătură cu rambursările sumelor declarate pentru transport, din perioada în care a ocupat un fotoliu de europarlamentar la Strasbourg.

Însăși Ursula von der Leyen le dă motive de contestare în special europarlamentarilor germani. Ea este o colaboratoare apropiată a Angelei Merkel, care a numit-o ministru în toate cele patru guverne ale sale. Era văzută la un moment dat chiar succesoarea acesteia în funcţia de cancelar. A fost pe rând ministru al Familiei, ministrul Muncii şi, de şase ani, este ministrul Apărării. Însă, acest din urmă mandat a fost marcat de numeroase scandaluri: ar fi acordat niște contracte dubioase de consultanţă, în valoare de sute de milioane de euro, o afacere care este investigată în prezent de o comisie parlamentară la Berlin. De asemenea, a fost acuzată că şi-ar fi plagiat teza de doctorat și i-au fost criticate unele decizii luate ca ministru.

Când vor fi audiați candidații pentru Comisia Europeană

Toți candidații pentru posturile de comisari urmează să fie audiați de Parlamentul European, iar votul de învestitură al noii Comisii ar urma să fie dat în cursul sesiunii plenare din 21-24 octombrie, mai precis în 22 octombrie.

Primele audieri vor începe deja din 30 septembrie și vor dura, în comisii, până la 8 octombrie. Aleșii europeni vor trebui să decidă dacă acești candidați au competențele necesare și sunt demni de încredere pentru funcția încredințată. 

După ce vor fi audiați, candidații ar putea primi aviz negativ sau le-ar putea fi revizuite portofoliile. În trecut, candidații cu aviz negativ au fost înlocuiți.

În 2014, Jean-Claude Juncker a fost constrâns de Parlamentul European să ceară Sloveniei înlocuirea propunerii sale de comisar - fostul premier Alenka Bratušek, căreia ar fi trebuit să-i revină portofoliul Energiei și care ar fi avut și un post de vicepreședinte al Comisiei. Ea a primit însă aviz negativ în urma audierilor și ulterior a fost înlocuită cu Violeta Bulc, iar acesteia din urmă i-a fost încredințat portofoliul Transporturilor, în timp ce postul de vicepreședinte i-a revenit slovacului Maros Sefcovic.

Noua Comisie Europeană ar urma să-și intre în atribuții de la 1 noiembrie.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Sondă de petrol.
Compania ungară Mol susţine că renunţarea la importurile de petrol rusesc este nerealistă, în pofida...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...