Patrioţi din fire şi cu un acces limitat la presa occidentală, ruşii cred cu tărie că lupta lui Vladimir Putin cu occidentul este justificată. În lunile ce au trecut de la anexarea Crimeei, popularitatea lui Putin a explodat.
Dacă în noiembrie, 61% din populaţia Rusiei mai avea încredere în el, în prezent este susţinut de nu mai puţin 87% dintre ruşi, potrivit unui sondaj Levada citat de Bloomberg.
Sancţiunile economice ale occidentului, au avut exact efectul invers. Majoritatea ruşilor nu îl consideră vinovat pe Putin pentru scăderea nivelului de trai care e o realitate în Rusia de astăzi.
În primele mandate de preşedinte ale lui Vladimir Putin, vânzările de automobile creşteau puternic, semn al unei dezvoltări economice rapide. Acum scad la fel de rapid. Numai în iunie şi iulie vânzările de maşini s-au prăbuşit cu 20%. Şi, în total, consumul în Rusia a crescut cu doar 0,7% în iunie, cel mai mic nivel din ultimii patru ani şi jumătate. În statistici încîă nu se simt sancţiunile occidentale şi contramăsurile ruseşti la ele. Cel mai probabil în perioada următoare cifrele vor intra în teritoriu negativ.
Sancţiunile internaţionale au accelerat de fapt probleme pe care Rusia deja le avea. În martie, când Crimeea a fost anexată, numărul ruşilor plecaţi în vacanţă în străinătate era deja în scădere pentru prima oară din 2009.
Cinci agenţii de turism au dat faliment din lipsă de clienţi. Tot din martie gospodăriile din Rusia au înregistrat cea mai abruptă scădere a veniturilor din ultimii cinci ani ,situaţia complicată şi de urcarea inflaţiei pe fondul scăderii rublei.
Estimările optimiste arată că anul acesta economia Rusiei va creşte cu 0,5%. Cele mai multe prognoze indică stagnare sau recesiune. Între 2000 şi 2008, în primele două mandate de preşedinte ale lui Vladimir Putin, creşterea a fost în medie de 7% pe an. A fost o perioadă de prosperitate susţinută de creşterea preţului petrolului, principalul produs de export al Rusiei. Iar prin bunăstarea din deceniul trecut Vladimir Putin şi-a fidelizat susţinătorii care acum sunt dispuşi să strângă cureaua.
Însă, răbdarea populaţiei s-ar putea să aibă totuşi o limită. Patriotismul nu ţine de foame, iar dacă problemele economice vor perisista nemulţumirea ruşilor faţă de Putin ar putea creşte din nou.
Nu ar fi pentru prima oară.
În 2008, imediat după Georgiei încrederea populaţiei Vladimir Putin a atins un nivel record, mai mare chiar şi decât cel de acum. Însă recesiunea ce a urmat în anul imediat următor a adus o erodare.