BUSINESS CLUB. Bancherii ruși, protejați în Bulgaria

Data publicării:
peevski si dusmanul sau

Iar Banca Centrală a cerut ca această recapitalizare să fie făcută de stat, ceea ce ar însemna înlăturarea unui acţionar minoritar, dar cu influenţă mare, banca rusească de stat VTB Capital. Guvernul vrea însă ca ruşii să rămână în continuare în acţionariatul băncii bulgăreşti cu probleme, ceea ce ar putea fi o nouă dovadă a relaţiilor bune dintre Sofia şi Rusia.

Speriaţi de conflictul dintre cel mai mare acţionar Corpbank şi cel mai mare client, micii clienţi bulgari au retras 20% din depozitele pe care le aveau la această bancă. Procentajul ar fi fost mult mai mare dacă Banca Centrală a Bulgariei nu ar fi suspendat activitatea Corpbank în încercarea de a o salva de la faliment.

Cel mai mare client al băncii bulgăreşti este parlamentarul Delian Peevski, un controversat om de afaceri a cărui numire în fruntea serviciilor secrete anul trecut a stârnit proteste ample în Bulgaria. Până la urmă, Peevski a fost dat jos din fruntea serviciilor secrete, dar rămâne cu imperiul său media pe care l-a construit cu împrumuturi luate tocmai de la Corpbank.

Peevski susţine că acţionarul majoritar al băncii, Țvetan Vasilev, a încercat să îl asasineze. Cândva cei doi au fost aliaţi, dar acum au interese diferite. Totuşi, acţionarul băncii ar fi avut multe de pierdut dacă l-ar fi asasinat pe Delian Peevski, a cărui datorie faţă de Corpbank rămâne mare.

Tocmai de aceea, acest conflict i-a făcut să creadă pe micii clienţi că banca ar putea intra în faliment. Ca să nu-şi piardă deponenții, Banca Centrală a Bulgariei a cerut naţionalizarea Corpbank prin recapitalizarea ei cu banii unui fond de stat. Însă naţionalizarea băncii cu probleme ar dilua extrem de mult participaţia de 9% pe care ruşii de la VTB Capital o au la Corpbank. În cele din urmă, banca rusească de stat ar putea fi scoasă definitiv din acţionariatul băncii bulgăreşti. Ar pierde practic zece miliarde de euro.

Guvernul de la Sofia nu vrea ca aşa ceva să se întâmple. Aşa că ministrul de Finanţe a spus că planul Băncii Centrale nu este bun. Ruşii, dar şi ceilalţi acţionari trebuie să aibă dreptul să participe la salvarea băncii bulgăreşti. Însă deocamdată pe cei de la VTB nu îi încântă această idee. Ar fi dispuşi să iasă din acţionariatul băncii bulgăreşti decât să dea bani pentru redresarea ei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imagini din satelit dezvăluie o navă misterioasă construită de chinezi pregătită să...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani