Liderii UE încearcă să rezolve problema bugetului. Acord cu Polonia și Ungaria pentru deblocare banilor europeni

Data actualizării: Data publicării:
Angela Merkel și Viktor Orban se salută înaintea Consiliului European
Angela Merkel și Viktor Orban discută în pauza Consiliului European din 22 octombrie 2021. Foto: Profimedia Images

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene s-au reunit joi, la Bruxelles, în cadrul Consiliului European de iarnă, în încercarea de a depăşi unele dezacorduri interne. Liderii UE ar fi ajuns la un acord cu Polonia și Ungaria pentru a debloca bugetul UE și fondul de relansare economică. Pe agenda discuțiilor sunt și alte subiecte importante, printre care acordul Brexit, sancțiuni împotriva Turciei și măsurile coordonate ale Uniunii în lupta cu pandemia COVID-19.

Principalul subiect al summitului va fi pachetul în valoare de 1.800 miliarde de euro, reprezentând bugetul multianual al blocului comunitar (2021-2027) şi fondul de redresare post-COVID-19, căruia Polonia şi Ungaria s-au opus până acum din cauza condiţionării acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Germania, care asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a mediat miercuri un compromis cu Varşovia şi Budapesta, ceea ce sporeşte şansele pentru o depăşire a impasului actual. Dacă toate celelalte 24 de state membre sunt de acord cu compromisul, atunci Polonia şi Ungaria ar putea renunţa la veto-ul exprimat până acum.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat joi, la sosirea la summitul UE, că summitul de astăzi „va fi unul important”, adăugând că după săptămâni de discuții „suntem la doar un centimetru de a ajunge la un consens” cu privire la pachetul de buget și recuperare, informează Politico.

În opinia sa, liderii sunt „foarte, foarte aproape” de a ajunge la un acord bun „pentru unitatea Uniunii Europene”. El a adăugat: „Astăzi luptăm pentru unitatea continentului nostru”.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a spus că UE are nevoie să fie adoptat bugetul și fondul recuperare, dar trebuie să existe și „certitudinea soluțiilor juridice”.

„Trebuie să evităm o decizie arbitrară și motivată politic” cu privire la legătura dintre statul de drept și fondurile UE, a spus Morawiecki. El a adăugat s-a ajuns la un compromis cu concluzii „precise” pe care Polonia le-a convenit împreună cu Ungaria și președinția germană a Consiliului și care definesc o „linie de demarcare” între controlul bugetar, reglementările anticorupție și antifraudă pe de o parte și reglementările legale pe de altă parte.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a acceptat condiţiile premierului ungar Viktor Orban şi ale omologului său polonez Mateusz Morawiecki, care au cerut „eliminarea din acord a posibilităţii de a pedepsi ţări în condiţii politice neclare, în special în legătură cu probleme legate de migraţie şi ideologia de gen”.

Adoptarea bugetului multianual al UE este o condiţie esenţială pentru a se înregistra progrese într-un alt dosar important - stabilirea ţintelor pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu cel puţin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

Propunerea acestui obiectiv a fost făcută în septembrie de Comisia Europeană. Statele membre ar urma să susţină această propunere, însă unele, precum Polonia, sunt reticente întrucât economiile lor se bazează masiv pe exploatarea cărbunelui.

Sancțiuni împotriva Turciei și discuții despre Brexit

Un alt subiect dezbătut de liderii statelor UE va fi reprezentat de relaţiile cu Turcia. După ce au ameninţat Ankara cu sancţiuni suplimentare în legătură cu studiile seismice din Mediterana Orientală, liderii europeni vor reveni probabil asupra acestui dosar pentru a examina posibilii paşi viitori.

În special Ciprul a solicitat o abordare mai dură faţă de Turcia, dar alte ţări membre sunt reticente de teama escaladării diferendului. Mai puţin controversată va fi adăugarea de noi nume pe o listă de sancţiuni existentă deja, scrie Agerpres.

Referitor la Brexit, nu este de aşteptat ca liderii statelor UE să adopte vreo decizie oficială la acest summit. În schimb, ei vor fi informaţi de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care miercuri a convenit cu premierul britanic Boris Johnson să ia până la finalul săptămânii o decizie asupra negocierilor comerciale post-Brexit.

Nu în ultimul rând, va fi abordat răspunsul coordonat la pandemia de COVID-19; liderii europeni vor dezbate strategiile de vaccinare în UE şi la nivel global. 

Președintele Consiliului Charles Michel a reamintit liderilor UE în scrisoarea sa de invitație că, deși vestea despre vaccinuri este binevenită, „nu înseamnă totuși că pandemia s-a încheiat”.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...