FOTO: Gulliver/GettyImages
„Evident că respectăm opțiunea democratică a britanicilor, dar aceasta nu schimbă faptul că alegerea lor de a părăsi Uniunea Europeană este o dezamăgire”, a afirmat într-un comunicat premierul eston, Taavi Roivas.
Acum trebuie trase concluziile de rigoare pentru întreaga Europă și „să muncim din greu pentru a nu pierde unitatea Uniunii Europene”, a adăugat acesta.
La rândul său, premierul lituanian, Algirdas Butkevicius, a semnalat într-o primă reacție pe Twitter că nu se aștepta la un Brexit, dar a subliniat că țara sa va susține menținerea unor „relații strânse și dinamice între UE și Regatul Unit”. Într-o declarație dată ulterior agenției de presă BNS, șeful guvernului de la Vilnius și-a exprimat speranța că în relațiile comerciale nu se va reveni la taxe vamale, dar a insistat de asemenea că britanicii nu trebuie pedepsiți pentru decizia lor.
Și Ministerul de Externe leton a asigurat într-un comunicat că „Marea Britanie va fi în continuare pentru Letonia un important aliat și partener internațional, iar relațiile lor — inclusiv la capitolul afaceri externe și politică de securitate — vor continua să fie strânse'. MAE leton menționează de asemenea că, la negocierile pentru stabilirea condițiilor ieșirii Marii Britanii din UE, autoritățile de la Riga „vor face tot ce le stă în putință pentru a proteja interesele naționale, interesele cetățenilor letoni în Marea Britanie și interesele comune ale UE”.