Potrivit The Economist, tabăra „Leave” este creditată cu 44% din intențiile de vot, iar tabăra „Remain”, favorabilă rămânerii Marii Britanii în UE, cu 42%.
Tabăra „Leave” conduce cu un avans de șapte puncte (46%) asupra „Remain” (39%), arată un sondaj YouGov pentru The Times, informează Agerpres.
Același institut YouGov a constatat că „Leave” conducea cu un avans de un punct asupra campaniei „Remain” într-un sondaj publicat sâmbătă, notează Reuters.
Separat luni, un sondaj ORB pentru ziarul Daily Telegraph arăta că 49% dintre britanici ar opta pentru a părăsi UE și 48% să rămână.
Alegătorii din Regat sunt chemaţi, în 23 iunie, să spună dacă vor ca ţara lor să mai facă parte din Uniunea Europeană. Nu e prima dată când britanicii își vor spune cuvântul în această privinţă.
5 iunie 1975. A fost prima dată când o decizie extrem de importantă a fost scoasă din Parlament şi pusă în faţa alegătorilor britanici. Acum, pentru a doua oară în patru decenii, aceşti alegători au în faţă aceeaşi întrebare: ar trebui Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană?
Condiţiile sunt diferite: acum, imigraţia e unul dintre subiectele principale, atunci nici nu s-a vorbit despre străinii din Regat. Referendumul din anii '70 a fost organizat de un prim-ministru laburist, cel din 2016 e un calcul politic al unui premier conservator. Şi mai e o diferenţă, spune, într-un interviu pentru Digi24, Roger Casale, directorul unei organizaţii pro-euroepene.
Roger Casale, fondator şi director New Europeans: Ce e diferit de această dată e că în 1975, două treimi din public erau împotriva apartenenţei la piaţa unică, la începutul campaniei. La sfârşitul campaniei, două treimi erau pentru. Acum, publicul era pentru la începutul campaniei şi sunt şi acum pentru, dar la limită - sondajele spun că taberele sunt tot mai strânse”.
În 1975, prima dată când britanicii au fost întrebaţi dacă vor să rămână în comunitatea europeană, răspunsul a fost un „DA” clar şi răspicat.