FOTO: Gulliver/ Getty Images
Nivelul de încordare în rândul comunității românești din Marea Britanie a fost evidențiat de titlurile din presa română, precum „Toți românii vor fi dați afară din Marea Britanie după referendum”, potrivit Agerpres.
Mulți dintre românii aflați în Marea Britanie se simt tot mai vulnerabili și dezorientați, deși valul de abuzuri xenofobe de tipul celor la adresa polonezilor nu s-a repetat și în cazul românilor, deși au existat câteva cazuri de copii de români cărora colegii de clasă le-au spus să se întoarcă în România, notează sursa citată, potrivit Agerpres.
Comunitatea românească este una cu cele mai rapide rate de creștere în Marea Britanie, ajungând la 223.000 în 2015 față de 128.000 în 2013, iar în perioada martie 2015 — martie 2016 autoritățile britanice au emis pentru români mai multe numere de asigurare socială decât pentru orice altă naționalitate.
În 2015, sporul migrației nete în Marea Britanie dinspre alte țări membre ale UE a avut ca explicație în mare parte creșterea numărului de lucrători români și bulgari sosiți pe teritoriul britanic.
Cea mai mare piață a muncii în Marea Britanie pentru români este sectorul construcțiilor, fiind practic imposibil să treci pe lângă un șantier din Londra fără să auzi vorbindu-se românește, continuă BBC.
Cristina Irimie, director al unei agenții de recrutare pentru români din nordul Londrei, afirmă că și după referendumul din 23 iunie există o cerere mare de zidari și instalatori, dar și de medici și asistente medicale, și asta în pofida faptului că deprecierea lirei sterline a făcut Marea Britanie mai puțin atractivă pentru forța de muncă calificată, printre care medici.