Brexit | Români și polonezi, victime ale unor atacuri xenofobe

Data publicării:
tricou turning back

Cu aceeaşi agresivitate sunt trataţi şi polonezii, care constituie cea mai mare comunitate de străini din Regat după indieni.

„Suntem şocaţi şi profund îngrijoraţi de incidentele xenofobe care au vizat în ultima perioadă comunitatea noastră din Marea Britanie”, afirmă ambasada Poloniei la Londra. În replică, premierul David Cameron a declarat că nu va tolera atacurile xenofobe.

Numărul incidentelor xenofobe a crescut atât de mult în zilele care s-au scurs de la referendum încât au fost reunite pe reţelele de socializare sub titlul Rasism post-referendum. Printre cei care au căzut victime acestei furii naţionaliste s-au numărat şi români. Cei care au fost martori au povestit ceea ce au văzut prin mesaje pe Twitter.

Fiica mea mi-a spus că cineva a scris "Cară-te înapoi în România" pe perete în toaleta fetelor la şcoală”, scrie un utilizator britanic. Un medic rezident povesteşte un caz de acum o zi: „Doi oameni respectabili, pacienţi la Urgenţe, amândoi români, amândoi bătuţi de nişte golani”. „La o farmacie în Bham, o femeie a strigat la o româncă "Stai sau nu la coadă? Străini nenorociţi!".” Scena a fost povestită de o tânără din Birmingham.

Polonezii s-au trezit cu mesaje de intimidare direct acasă sau pe maşini. „Gata cu paraziţii polonezi” este doar unul dintre ele. Primarul Londrei s-a declarat foarte îngrijorat de înmulţirea actelor xenofobe şi a cerut poliţiştilor să fie şi mai vigilenţi. Membrii Parlamentului trag şi ei un semnal de alarmă.

Am primit informaţii tulburătoare despre oameni opriţi pe stradă şi cărora li s-a spus: Ştiţi ce? Noi am votat să ieşim din UE, e timpul să plecaţi de aici”, spune Sayeeda Warsi, membră a Camerei Lorzilor.

„I-am auzit pe oameni vorbind despre imigranţi, spuneau: Daţi-i afară pe imigranţi!. N-am mai auzit aşa ceva din anii '70!”, spune și Anna Soubry, membră a Camerei Comunelor.

Nu vreau ca Marea Britanie să întoarcă spatele Europei şi restului lumii. Marea Britanie este o ţară deschisă şi tolerantă şi voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru ca ea să rămână aşa”, spune George Osborne, ministrul britanic de Finanţe.

Apariţia acestor situaţii este pusă pe seama discursului anti-imigranţie din timpul campaniei pentru referendum, care a dat apă la moară ultranaţionaliştilor. Principalul susţinător al ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, fostul primar al Londrei, Boris Johnson, a încercat să alunge îngrijorările străinilor.

„Este cât se poate de clar că drepturile cetăţenilor din alte state ale Uniunii Europene care locuiesc aici sunt protejate. Tot ceea ce îşi doresc oamenii este un sistem corect, imparţial şi uman pentru toţi”, a spus el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”