Brexit-ul este o şansă pentru economia locală, crede premier, care ştie cum poate profita România.
Dacian Cioloş, premier: „Momentele de criză, cum e acesta, sunt şi momente de noi oportunităţi.”
Cu atât mai mult cu cât leul şi-a revenit semnificativ după pierderile de la sfârşitul săptămânii trecute. Banca Naţională a anunţat un curs de 4 lei şi 51 de bani, cu doi bani sub nivelul de vineri. A pierdut însă teren în faţa celorlalte valute importante. Francul a ajuns la aproape 4 lei şi 20 de bani, maximul ultimelor 11 luni pentru că investitorii au avut mai mare încredere în această monedă.
Dan Armeanu, profesor universitar ASE: „Dacă incertitutidinea va persista vom vedea reorientarea spre anumite ţări, chiar emergente care au o situaţie economică bună. România poate fi o astfel de destinaţie.”
Şi bursa de la Bucureşti poate câştiga. Companiile de stat care vroiau să se listeze la Londra, ar trebui mai întâi să se îndrepte spre piaţa de la Bucureşti, spun specialiştii.
Răzvan Nicolescu, consultant şi fost ministru al Energiei: „Avem Hidrolelectrica care vrea să se listeze şi la bursa de la Londra, probabil pentru bursa de la Bucureşti este o oportunitate.”
Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori București: „Strategia pentru dezvoltarea altor pieţe şi nu a celei locale, prin listarea companiilor româneşti pe bursa londoneză, este un nonsens.”
Pentru exportatorii români care îşi vând produsele din Regatul Unit lucrurile însă se complică. Au zilnic pierder enorme: Marea Britanie este a 5-a destinaţie de export pentru companiile noastre.
Mihai Ionescu, copreședintele Consiliului de Export al României: „Trei sectoare deţin 70% din exportul nostru acolo. Pentru România înseamnă foarte mult şi nu puteam să primim mai departe calmante de la guvernanţii noştri.”
Alte ţări deja profită de pe urma incertitudinii. Ungaria lucrează la un plan de stimulente pentru a atrage companiile ce vor să plece din Regatul Unit.