Se anunţă negocieri tensionate în cadrul Brexit, dar până atunci se testează reacţii, Uniunea Europeană arată că nu cedează. Potrivit unui proiect „scăpat" în presă, Bruxellesul pune condiţii dure pentru perioada de tranziţie, cerută insistent de Londra. Iar presa britanică notează că, în lipsa unui acord comercial, nota de plată e uriaşă pentru ambele părţi.
Bruxelles-ul înăspreşte tonul în cadrul negocierilor Brexit şi vrea să dicteze în totalitate termenii acordului de tranziţie. Într-un document prezentat de Bloomberg se arată că oficialii Uniunii vor extinderea dreptului la liberă circulaţie şi un statut privilegiat pentru cetăţenii europeni care ajung în Marea Britanie în perioada de tranziţie - adică între 30 martie 2019 şi finalul anului 2020. Asta înseamnă că orice cetăţean european care ajunge în Regatul Unit în această perioadă nu se supune niciunei reguli privind imigraţia şi poate rămâne cât doreşte. Ar putea chiar beneficia şi de drept de muncă, iar Marea Britanie va respecta în totalitate legislaţia europeană în această perioadă.
De altfel, suveranitatea legislativă a Regatului, cerută insistent de tabăra pro-Brexit, se va decide într-o perioadă mult mai lungă de timp - 8 ani - şi doar după ce instanţele britanice se vor consulta cu magistraţii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
Tot în perioada de tranziţie, se vor înăspri condiţiile în care Marea Britanie beneficiază de pe urma acordurilor comerciale internaţionale semnate de către Uniunea Europeană. Pentru a putea negocia propriile acorduri comerciale, Londra va trebui, mai întâi, să ceară voie Bruxelles-ului. Mai mult, Regatul e obligat să plătească toate contribuţiile pe perioada tranziţiei, fără ca acest lucru să reprezinte o asigurare că va exista şi un acord comercial ulterior.
Finalizarea cu succes a unui acord de tranziţie este dorită urgent şi de Marea Britanie, mai ales că mediul de afaceri britanic este neliniştit, în lipsa unor asigurări că vor putea lucra la umbrela unui cadru normativ extrem de bine clarificat.
Miza este, aşadar, importantă şi nimeni nu-şi doreşte eşuarea negocierilor privind perioada de tranziţie - care vor începe la sfârşitul lui ianuarie. Dar greul de abia acum începe pentru că trebuie desenată şi schiţa viitoarei relaţii comerciale de după „divorţ". În lipsa unui acord comercial, economia Regatul Unit ar pierde, până în 2020, 125 de miliarde de lire sterline, iar nota de plată plătită de Uniune s-ar ridica la 112 miliarde de euro. Din Marea Britanie ar fi puternic afectate firmele care fac comerţ numai în interiorul Uniunii şi care nu au nicio experienţă în formalităţile vamale. Mediul de afaceri britanic va fi nevoit să lucreze după regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului - ceea ce înseamnă creşterea tarifelor comerciale şi o încetinire a exportului, după cum remarcă The Guardian. Ceea ce se traduce şi în şocuri pentru economiile celor 27 de state rămase în interiorul Uniunii. Germania ar putea fi cel mai afectat stat-membru - pentru că multe din componentele folosite de companiile germane, în special cele din industria auto - vin din Marea Britanie.
FOTO: Getty Images