„Studenții din prezent și cei care vor începe la toamnă vor beneficia în continuare de finanțare pe toată durata studiilor lor. Studenții Uniunii Europene sunt bineveniți în Regatul Unit”, a spus ministrul Jo Johnson.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
De asemenea, și președinta Universităților din Ukm Julia Goodfellow a precizat că decizia de a părăsi UE este una „dezamăgitoare”.
„Prima noastră prioritate va fi să convingem Guvernul Regatului Unit că trebuie să se asigure că studenții și angajații din alte țări europene vor putea studia și lucra în continuare în universitățile britanice pe termen lung și să promoveze Regatul Unit ca fiind o destinație deschisă celor mai intelegente minți”, a spus Julia Goodfellow.
Student Loans Company, organizația prin intermediul cărora studenții străini pot accesa împrumuturi pentru a-și finanța studiile, a confirmat că nimic nu se va schimba pentru studenții din UE care deja studiază în Marea Britanie.
IntegralEdu a subliniat că BREXIT-ul nu afectează împrumuturile luate de studenți și că încă se mai poate aplica pentru anul universitar care începe în această toamnă.
În mai puțin de două luni se vor închide aplicațiile de împrumuturi pentru studii postuniversitare în Anglia, anul 2016-2017. Românii își pot finanța studiile de master sau MBA prin împrumuturi acordate de guvernul britanic împreună cu Departamentul de Business Inovation, cu sume în valoare de până în 10.000 de lire sterline, precizează IntegralEdu.
„De câteva zile suntem asaltați de întrebări din partea tinerilor și părinților care doresc să știe dacă Brexit-ul afectează împrumuturile pentru studii în Marea Britanie. Îi asigurăm pe toți cei interesați că procesul prin care studenții români sunt admiși la studii în Marea Britanie nu va fi afectat, în următorii doi ani, de decizia luată de britanici prin referendum. De asemenea, cei care studiază deja la universități din Marea Britanie precum și cei admiși în următorii doi ani își vor păstra statutul și drepturile pe întreaga perioadă de studii, fără modificări ulterioare. Universitățile la care urmează să plece românii în această toamnă, precum și Student Loans Company au transmis deja comunicate oficiale, care susțin acest lucru”, a transmis Ana Maria Papp, Manager Departament Universităţi in Străinătate, IntegralEdu.
Între timp, Universitățile din Regatul Unit au transmis mesaje în care i-au asigurat pe studenții din alte țări ale UE că studiile lor vor fi finanțate în continuare. Spre exemplu, Universitatea Aberdeen din Scoția a asigurat că și dacă Guvernul va schimba modul în care sunt acordate aceste împrumuturi de studii, Universitatea va plăti costurile educației lor până la sfârșitul studiilor.
Studenții din alte țări au posibilitatea să acceseze un împrumut prin care să își plătească studiile la o facultate din Marea Britanie. Împrumutul se numește Tuition Free Loan și poate fi accesat prin intermediul Student Loan Company, potrivit studentiromaniuk.co.uk.
Valoarea împrumutului acoperă integral taxele şcolare. Spre exemplu, dacă taxa pentru cursul universitar este de £9000 de lire pe an, împrumutul va fi de £9000 pe an universitar şi va fi plătit de SLC direct la universitatea unde învață studentul.
Un student care a apelat la împrumutul de la SLC nu este obligat să returneze banii decât în momentul în care a terminat facultatea şi câştigă peste £21.000 pe an.
În prezent, potrivit The Independent, circa 125.000 de studenți din alte țări ale UE studiază la universitățile din Marea Britanie, reprezentând circa 6% din totalul numărului de studenți.
Cei mai numeroși sunt studenții din Franța și Germania.