Liderul coaliţiei de guvernare din Polonia a dat asigurări că nu are de gând să organizeze un referendum naţional cu privire la statutul Poloniei în UE. Apartenenţa la blocul comunitar este un angajament pe care cetăţenii polonezi nu-l vor încălca, în ciuda conflictelor dintre actuala putere şi instituţiile europene, pe marginea încălcării statului de drept .
Kaczynski a precizat că cele 27 de state membre care rămân în UE după ieșirea Marii Britanii trebuie să clarifice metoda prin care sunt luate deciziile la nivel european, care a devenit una arbitrară.
„Concluzia este evidentă. Avem nevoie de un nou tratat european. Avem nevoie de o reacţie pozitivă, nu de o mişcare persistentă în aceeaşi direcţie care ne-a dus la criză”, a explicat politicianul conservator.
Declaraţiile lui Kaczynski de susţinere a UE în aceste momente sensibile sunt cel puţin surprinzătoare, dacă avem în vedere că executivul PiS a intrat în repetate rânduri în conflict cu Bruxelles. De asemenea, Comisia Europeană a ridicat întrebări cu privire la încercările PiS de a reforma curtea constituţională, eliminând singura barieră de singuranţă pentru proiectele legislative controversate.
Însă Jaroslaw Kaczynski este conştient de suportul polonezilor pentru blocul comunitar. În februarie, un sondaj de opinie arăta că 81% dintre polonezi îşi doresc să rămână în UE, de la care statul est-european primeşte anual subvenţii şi finanţări în valoare de miliarde de euro.
Polonezii sunt cei mai mari beneficiari ai politicii de liberă circulaţie din blocul comunitar, cu peste 700.000 de imigranţi polonezi care trăiesc pe teritoriul Marii Britanii.
PiS a adoptat adeseori o retorică anti-europeană, criticând poziţia Bruxelles-ului faţă de migraţie şi impunerea cotelor obligatorii.