În Scoţia, care a votat în proporţie de 62% pentru rămânerea în UE, sute de oameni s-au adunat în faţa Parlamentului de la Edinburgh şi la Glasgow.
La Londra, unii au scandat lozinci proeuropene în Downing Street, alţii au demonstrat la sediul tabloidului „The Sun”, care a făcut campanie pentru Brexit.
Londonezii, care au votat covârşitor pentru a rămâne în UE, acceptă cu greu rezultatul referendumului. 90.000 de oameni au semnat o petiţie cerând independenţa metropolei, pentru a rămâne în Uniunea Europeană. Primarul capitalei a anunţat că va face presiuni pentru ca Londra să aibă un cuvânt de spus în negocierile cu UE.
„Londra are nevoie de acces la piaţa unică. Londra are nevoie de acces la cei 500 de milioane de clienţi europeni. Când va negocia cu UE, pe lângă Scoţia şi Irlanda de Nord, care au votat tot pentru a rămâne în UE, Guvernul trebuie să asculte cu atenţie şi Londra, singura regiune din Anglia care a votat în număr mare să rămână în UE”, a declarat Sadiq Khan, noul primar al Londrei.
Dezamăgiţi sunt şi britanicii din Gibraltar, mai ales că ministrul de externe spaniol a declarat că ieşirea Marii Britanii din UE deschide calea către trecerea acestui teritoriu britanic sub suveranitatea Spaniei.
„E foarte rău pentru Gibraltar. Consecinţele vor deveni clare în câteva luni şi se vor întâmpla lucruri pe care nu le credeam posibile”, spune un locuitor din această regiune.
Pe de altă parte, unii dintre cei care au votat pentru Brexit au început deja să aibă regrete.
„M-aş întoarce la secţia de votare şi aş vota pentru a rămâne în UE, pentru că realitatea loveşte şi încep să regret că am ieşit din UE. Sunt foarte dezamăgită, toată familia este dezamăgită. Deşi majoritatea am votat pentru a ieşi, astăzi chiar regretăm”, a declarat o tânără.
Pe asta mizează şi autorii unei petiţii pentru repetarea referendumului, care spun că participarea a fost sub 75% şi tabăra antieuropeană s-a impus cu mai puţin de 60%.
Citiţi şi: