FOTO: Gulliver/ Getty Images
Marea Britanie este al cincilea stat spre care România trimite mărfuri dacă se ia în calcul volumul tranzacţiilor. Volum în continuă creştere după cum arată statistica pentru anul trecut. Cu aproape 11 la sută au crescut exporturile României către Marea Britanie în 2015, bunurile vândute fiind estimate la mai bine de 2,37 miliarde de euro.
Datele de la statistică arată că britanicii cumpără din România maşini, tractoare, aparate şi echipamente electrice și electronice, haine şi produse farmaceutice.
De partea cealaltă, românii cumpără de la britanici utilaje, motoare, echipamente radio - video, dar şi produse farmaceutice.
Toate aceste schimburi comerciale nu vor avea de suferit imediat în cazul în care britanicii vota pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Dar perspectiva acestor afaceri devine incertă în condițiile în care cel puțin o parte a marilor corporații se vor muta din Londra.
Probabil chiar mai mult vor avea de suferit românii care muncesc în Regatul Unit, precum și transferurile de bani între aceștia și familiile lor din țară.
Gabriel Sincu, analist fiscal: „Cu siguranţă vor fi nişte probleme vizavi de persoane care lucrează, românii care lucrează în UK şi invers, expaţii britanici care sunt aici, care vor trebui să treacă prin nişte formalităţi mai complicate pentru a putea să lucreze”.
În prezent, aproape 180.000 de români lucrează cu forme legale în Marea Britanie. Ministerul britanic de finanţe a făcut mai multe calcule privind ruperea de spaţiul comunicat, iar pierderile sunt semnificative. Datele arată că economia britanică ar urma să scadă cu şase procente în următorul deceniu. Asta înseamnă venituri mai mici pentru locuitori şi, prin urmare, bani mai puţini care vor ajunge la stat atât din consum, cât şi din taxele pe muncă. Una dintre estimările vehiculate susţine că fiecare familie din Regatul Unit va avea cu aproximativ 4300 de lire anual în cazul în care ţara lor nu va mai fi membră a Uniunii Europene.