Blair: Nimic nu împiedică Marea Britanie să organizeze al doilea referendum
Data publicării:
Fostul premier britanic Tony Blair a declarat vineri că nimic nu împiedică organizarea unui al doilea referendum pe tema apartenenţei Regatului Unit la UE şi a avertizat că o ruptură ar fi „foarte, foarte dură” în contextul în care liderii europeni par neiertători, relatează AFP, citată de News.ro.
El i-a îndemnat pe susţinătorii taberei „Remain”, într-un articol în ziarul The New European, „să se mobilizeze şi să se organizeze” împotriva celor care susţin Brexitul şi subliniază că „noi suntem insurgenţii acum”.
„Nu există absolut niciun motiv să închidem toate opţiunile”, a declarat el ulterior pentru radio BBC.
„Avem dreptul să continuăm să examinăm şi, da, dacă este necesar, să ne schimbăm părerea. Nu este vorba despre o elită împotriva oamenilor”, a subliniat Blair.
„Dacă devine clar că este un acord care fie nu merită efortul, atunci când vom ieşi, fie, alternativ, un acord care va avea consecinţe atât de grave încât oamenii decid că nu-l vor, trebuie să existe o cale, fie prin intermediul Parlamentului, fie prin alegeri, către un alt referendum”, a continuat fostul premier.
Blair, care a fost prim ministru din 1997 şi până în 2007, a catalogat Brexitul drept o „catastrofă” şi a dezvăluit că a purtat discuţii, recent, cu preşedintele francez Francois Hollande, care au relevat provocările cu care Londra se confruntă în viitoarele negocieri cu privire la stabilirea prevederilor divorţului.
„Acest lucru m-a convins că va fi foarte, foarte dur”, scrie el în The New European.
„Nu vom purta aceste negocieri cu un grup de oameni de afaceri europeni care ar putea să decidă că ceea ce vor este un acces maximum în Regatul Unit şi care ar putea să fie pregătiţi să fie iertători”, continuă el.
„Oamenii cu care vom purta aceste negocieri sunt lideri politici ai Uniunii Europene şi ai parlamentelor lor, aşadar va fi o negociere, în opinia mea, de o complexitate enormă”, avertizează Blair.
El avertizează totodată că Londra fie va accepta unele obligaţii în schimbul unui acces pe piaţa unică, fie va suporta consecinţe economice „grave”.
Deputata conservatoare Maria Caulfield, o membră a Comisiei parlamentare pentru examinarea Brexitului, l-a acuzat pe Blair că este în parte responsabil de Brexit, fiindcă a încurajat o „imigraţie incontrolabilă” pe când era premier.
Ea l-a acuzat, de asemenea, că „nu se poate împăca, acum, cu decizia poporului britanic”.
„În loc să încerce cu disperare să găsească modalităţi de a da peste cap voinţa alegătorilor şi de a vorbi de sus despre proiectele Marii Britanii, (Partidul) Laburist ar trebui să se concentreze asupra unui ajutor ca Brexitul să fie un succes”, a spus ea.