Biserici transformate în hoteluri de lux, cluburi de noapte și crame

Data publicării:
Gothic cathedral interior 3d illustration
FOTO: Getty Images

Câteva sute de biserici, mănăstiri și capele din Franța au fost dezafectate pe parcursul ultimului secol, iar numeroase dintre aceste edificii revin la viață după ce sunt reconvertite în săli de spectacole, hoteluri, baruri, cluburi de noapte, crame, aziluri de bătrâni, potrivit bfmtv.com.

Municipalitatea din Rouen trebuie să decidă, miercuri, viitorul a patru dintre bisericile sale, care vor fi scoase la vânzare. Printre propunerile primite se numără o braserie cu un muzeu al berii. Bisericile, proprietatea municipalității - ca aproximativ 40.000 din cele 42.000 care există în Franța, potrivit Conferinței Episcopilor - au fost desacralizate, adică au fost eliminate obiectele de cult și moaștele.

Maxime Cumunel, secretar general al Observatorului patrimoniului religios, care monitorizează edificiile vândute și transformate, spune că fenomenul de dezafectare este unul în creștere, anual câteva dintre acestea fiind desacralizate.

Din 1905, 277 de biserici au fost dezafectate, după cum a anunțat într-o conferință, în 2016, episcopul Jacques Habert de la Conferința Episcopilor din Franța. Fenomenul a fost mai accentuat în ultimii 20 de ani. Acest lucru înseamnă, în medie, puțin peste două biserici anual.

Unele au fost dezafectate în urmă cu câteva decenii, altele, de câteva secole. La Nantes, a fost deschisă o discotecă într-o biserică ce a fost desacralizată în timpul Revoluției Franceze (1789 - 1799) .

Multe dintre edificii își caută cumpărător

De exemplu, capela Saint-Jacques din Foix, Ariège, cu "o arhitectură unică", incluzând turlă, clopote și vitralii, dar și un fost ospiciu, este de vânzare pentru 400.000 de euro.

La Cauvigny, în Oise, capela Saint-Restitut, care datează din secolul al XVII-lea, este de vânzare pentru 257.000 de euro.

Ambele exemple sunt edificii care necesită ample lucrări de renovare. Dar sunt disponibile pe piață și unele biserici deja restaurate, precum una din Ablaincourt-Pressoir, în Somme, desacralizată în 1976 și transformată într-o locuință.

Mănăstirea capucinilor din Pabu, Côtes-d'Armor, va deveni curând o reședință premium pentru persoane în vârstă și aceeași funcție a primit-o și mănăstirea La Rochette din Lyon, care include 51 de apartamente, dintre care unul amenajat în capelă, cu o piscină de 3,5 x 7 metri la subsol.

De asemenea, mănăstirea La Salette din Millau, Aveyron, a fost transformată în hotel de lux, cu spa, hamam și saună.

Maxime Cumunel spune că problema trebuie abordată pe termen lung: "Ce vor deveni aceste edificii în 20, 50, 100 de ani? Chiar dacă nu mai sunt lăcașuri de cult, aceste biserici sunt elemente ale permanenței". Potrivit lui Cumunel, nu este vorba despre niște clădiri comune, "fac parte din patrimoniu, chiar dacă nu au statutul oficial de monument istoric. Bisericile aparțin tuturor, sunt deschise tuturor. Aparțin, de asemenea, Istoriei și istoriei intime, trăită de locuitori".

Multe astfel de edificii au avut destine uimitoare, fiind transformate în sediu de companie de asigurări, cramă, muzeu digital, studio de dans, fabrică de plăci ceramice, club de noapte.

Unele reconvertiri pot deruta publicul, așa cum este cazul unei biserici abandonate din Spania care a devenit parc pentru plimbări cu rolele, după ce un street artist a acoperit zidurile cu graffiti.

Maxime Cumunel este de părere că aceste noi roluri contribuie la renașterea edificiilor, dar că spiritul original trebuie conservat.

"O clădire care nu este folosită va dispărea. Dar sunt persoane care au fost înmormântate în biserică. Are sens să o transformi în club de noapte? Ne putem imagina să le transformăm în săli cu scopuri culturale și sociale, dedicate copiilor, persoanelor în formare sau în vârstă. Ceea ce nu ar împiedica să amenajezi acolo o cafenea sau un magazin de artizanat local sau orice altcveva ce ar avea sens pentru comunitatea locală", a spus acesta.

Benjamin Chavardes, de la Școala Națională Superioară de Arhitectură din Lyon, autor al volumului "L'avenir des églises", este de părere că toate proiectele de reconversie trebuie să respecte arhitectura clădirii.

"Bisericile sunt diferite, dar ceea ce le caracterizează frecvent sunt dimensiunile mari, ceea ce reprezintă atât un atu, cât și o constrângere tehnică. În ce măsură, după compartimentare, mai poți remarca spațiul bisericii. Este suficient să analizezi pertinența anumitor programe", a spus acesta.

Benoit de Sagazan, specialist în patrimoniu religios, spune că, cel mai frecvent, cele mai inedite proiecte apar după o a doua vânzare a edificiului. Acesta a dat ca exemplu capela din Angers, care inițial, a fost vândută unei proprietar de hoteluri, dar, pentru că nu a avut succes, clădirea a fost cumpărată de un fotbalist, care a transformat-o în club de noapte.

Sursa: Mediafax

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri