Negocierile pentru tratatul economic dintre Uniunea Europeană şi Canada s-au blocat. Autorităţile din partea valonă – de limbă franceză – a Belgiei au rămas ferme pe poziţii şi au refuzat să accepte termenii acordului. În lipsa unui acord intern, Belgia nu poate semna tratatul şi blochează astfel întreaga Uniune Europeană. În ciuda acestui impas, preşedintele Klaus Iohannis, cel care anunţa vinerea trecută înţelegerea pentru eliminarea vizelor de Canada impuse românilor, rămâne optimist.
Klaus Iohannis, preşedintele României: „Am fost puţin trist când am citit că negocierile nu au dus nicăieri, însă îmi permit să-mi păstrez un oarecare optimism rezervat pentru acordul între UE şi Canada. Pentru Româmânia este o miză suplimentară pentru că renunţarea la vizele pentru români este condiţionată de semnarea acordului. Şi dacă nu se va semna acordul o să găsim căile potrivite pentru a continua discuţiile cu Canada.”
Semnarea acordului comercial dintre Uniunea Europeană şi Canada ar permite ridicarea vizelor pentru români în două etape. De la 1 mai 2017 pentru cei care au mai călătorit în Canada, iar de la 1 decembrie pentru toţi cetăţenii. Totul depinde însă de Valonia, regiunea francofonă a Belgiei cu trei milioane şi jumătate de locuitori, care-i ţine de o săptămână în şah pe toţi ceilalţi 500 de milioane de europeni. Somat să decidă rapid dacă acceptă sau nu tratatul CETA, Guvernul valon s-a opus.
Paul Magnette, premierul Valoniei: „Preşedintele Consiliului European ne-a cerut să răspundem rapid cu da sau nu. Noi am spus foarte clar că nu suntem în măsură să dăm un răspuns afirmativ în circumstanţele actuale. Dar noi suntem deschişi dialogului deşi pare evident că nimeni altcineva nu este.”
Charlesa Michel, premierul Belgiei: „Răspunsul este nu. Nu noi vom decide consecinţele. Decizia aparţine Uniunii Europene şi Canadei.”
Valonii vor garanţii, în special pentru protecţia fermierilor, a investiţiilor şi în faţa multinaţionalelor. De cealaltă parte, susţinătorii CETA laudă beneficii economice fără egal: o creştere cu 20% a schimburilor comerciale dintre Uniunea Europeană şi Canada şi 12 miliarde de euro în plus la bugetul UE.
Uniunea Europeană a dat Belgiei un ultimatum să ia până luni seară o decizie privind semnarea acestui acord, ultimatum despre care șeful guvernului valon, Paul Magnette, a apreciat că „nu este compatibil cu procesul democratic”, scrie Agerpres.
După ce România și Bulgaria și-au ridicat obiecțiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate statele din UE și-au dat consimțământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepția Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor celor cinci entități federale componente. Nemulțumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale între companii și guverne, regiunea Valonia a respins acordul ce urma să fie semnat la summitul UE - Canada programat pentru joi.