Premierul Ungariei, Viktor Orban, aflat în vizită în Belarus, a solicitat vineri ridicarea sancţiunilor pe care UE le-a impus acestei țări din cauza nerespectării principiilor democratice și a drepturilor omului, informează Agerpres.
Din 1994 la Minsk se află la conducere Aleksandr Lukaşenko, un președinte autoritar, considerat unul dintre ultimii dictatori din Europa.
Introduse prima dată în 2004, sancţiunile impuse Belarusului includ un embargou asupra vânzărilor de arme şi echipamente ce pot servi la reprimarea manifestaţiilor, precum şi o „listă neagră” a demnitari belaruşi care au interdicție de a călători în UE. Măsurile au fost prelungite până în februarie 2021.
Citiți și: Povestea celor doi frați care vor fi executați în singura țară europeană în care mai există pedeapsa capitală
„Parteneriatul nu se poate construi cu sancţiuni. Iată de ce este timpul ca Uniunea Europeană să ridice sancţiunile existente faţă de Belarus”, a afirmat Viktor Orban, citat de AFP.
Şeful executivului ungar a cerut instaurarea unei „noi etape în cooperarea între UE şi Uniunea Eurasiatică”. Uniunea Eurasiatică este o alianţă creată de Moscova, ca o contrapondere la UE și din ea fac parte majoritatea fostelor republici sovietice, inclusiv Belarusul.
În opinia lui Viktor Orban, văzut adesea și ca un prieten al Moscovei, o astfel de cooperare ar fi un „eveniment-cheie” pentru regiunea europeană.
Premierul ungar este acuzat că a profitat de criza cauzată de COVID-19 pentru a-şi consolida puterea prin adoptarea unei legislaţii de urgenţă considerate „dictatoriale” de către opozanţii săi. Ungaria face, de altfel, obiectul unei proceduri pentru încălcarea valorilor Uniunii Europene, ceea ce teoretic se poate finaliza cu sancţiuni.
Editare web: Luana Păvălucă