Avion rusesc doborât | Rusia ridică tonul la adresa Turciei
„Aici forţele aeriene ale Turciei. Vă apropiaţi de spaţiul aerian al Turciei. Deviaţi cursul către sud!”, le-au cerut turcii rușilor.
Incidentul militar a stârnit o reacţie ambivalentă din partea Rusiei. Pe de-o parte, Turcia a fost acuzată că a planificat atacul.
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: Avem îndoieli serioase că acest incident nu a fost intenţionat. Pare că a fost o provocare planificată. Avem unele dovezi care au la bază imaginile pe care dumneavoastră le-aţi transmis. Unele imagini au fost preeditate. Sunt multe alte dovezi care indică faptul că atacul a fost planificat dinainte.
Deşi acuză Turcia că a acţionat cu premeditare, Rusia nu va riposta. „Nu vom începe un război” a declarat acelaşi Serghei Lavrov. Rusia îşi consolidează, însă, capacităţile militare din Siria.
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Noi vom trata cât se poate de serios ceea ce s-a întâmplat şi vom utiliza toate resursele pentru a securiza misiunile noastre. De aceea, vom amplasa un sistem de apărare antiaeriană la baza folosită de aviaţia noastră în Siria. O lume întreagă observă că, de câţiva ani, liderii Turciei aplică o politică internă care susţine islamizarea ţării.
De cealaltă parte, preşedintele turc spune că operaţiunea împotriva avionului rusesc a fost perfect justificată.
Preşedintele Recep Erdogan susţine că Turcia a acţionat legitim.
Recep Erdogan, preşedintele Turciei: Nu avem nicio intenţie de escaladare a incidentului. Noi vrem doar să ne asigurăm securitatea naţională şi să apărăm drepturile fraţilor noştri ( turkmeni - n.red.)
Ambasada Turciei, atacată cu ouă şi roşii
Cetăţenii ruşi au fost mult mai virulenţi în declaraţii şi acţiuni decât liderii lor. Un grup adunat în faţa ambasadei Turciei a bombardat clădirea cu ouă şi roşii.
„Aceasta este ambasada unor asasini. În loc să ne fie parteneri devotaţi şi de încredere şi-au arătat faţa barbară.
Dacă Rusia întoarce şi celălalt obraz, îşi va pierde autoritatea şi influenţa, dar dacă ripostează vom fi numiţi, din nou, un stat agresor”, au spus protestatarii.
Comunitatea internaţională a făcut apel la prudenţă din partea celor două mari puteri şi a îndemnat Ankara şi Moscova la dialog, cu atât mai mult cu cât zona este una extrem de vulnerabilă din cauza războiului civil din Siria şi a luptei împotriva Statului Islamic.
De altfel, sfatul pare să fi fost ascultat de ambele părți. Șefii diplomațiilor din cele două țări au vorbit miercuri la telefon timp de o oră. Iar declarațiile oficiale, chiar dacă aparent par aspre și pe un ton ridicat, lasă loc și pentru împăcare.
ACTUALIZARE 13:38 Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia nu va porni un război împotriva Turciei, în urma doborârii avionului, deși Moscova îl consideră o „provocare plănuită”.
„Avem serioase dubii asupra faptului că e vorba de un act spontan, seamănă mult cu o provocare plănuită”, a spus Serghei Lavrov într-o conferință de presă.
În ciuda acestor constatări, „nu vom duce un război împotriva Turciei, relațiile noastre cu poporul turc nu s-au schimbat”, a spus Serghei Lavrov.
Afirmațiile sale intervin la scurt timp după ce președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, declarase că țara sa „nu are absolut nicio intenție de a provoca o escaladă” în legătură cu această afacere.
Ministrul rus al afacerilor externe a anunțat că a discutat „aproape o oră” cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu. Oficialul turc a încercat să justifice deciziile armatei turce, afirmând că avionul rus „a stat în spațiul aerian turc în total 17 secunde”.
Cu atât mai mult, „acest atac este total inacceptabil”, a punctat Serghei Lavrov, care a adăugat că Moscova „va reevalua serios” relațiile dintre cele două țări.
Este pentru prima oară de la încheierea Războiului Rece când o țară NATO doboară un aparat militar al Rusiei și este cel mai grav incident de la începutul intervenției militare a Moscovei în Siria, la sfârșitul lunii septembrie.
În aceste condiții, Moscova a hotărât să-și consolideze prezența militară în Siria și să desfășoare un sistem modern antiaerian.
Președintele rus Vladimir Putin a confirmat desfășurarea sistemelor aeriene antirachetă la Hmeimin. Tot în cadrul măsurilor anunțate după incidentul de marți, bombardierele rusești vor zbura de-acum sub protecția avioanelor de vânătoare.
„Sper ca această desfășurare de forțe, precum și alte măsuri luate vor fi suficiente pentru a asigura securitate zborurilor”, a spus Vladimir Putin.
Cel de-al doilea pilot al avionului militar rus doborât, marți, de către Turcia, a fost recuperat de armata siriană, a anunțat ambasadorul Rusiei în Franța.
Informațiile despre soarta celor doi piloți au fost contradictorii. Inițial, se anunțase că unul dintre piloți a murit, iar cel de-al doilea este dat dispărut. Apoi, o grupare a rebelilor a susținut că i-a omorât pe amândoi, deschizând focul de la sol în timp ce piloții coborau cu parașuta, după catapultare.
Cel de-al doilea pilot a putut să scape și, „potrivit celor mai recente informații, el a fost recuperat de armata siriană și urmează să ajungă la baza aeriană rusă”, a declarat miercuri ambasadorul Aleksandr Orlov la Europe1.
Ulterior, informația a fost confirmată și de ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. Pilotul a fost salvat, în urma unei operațiuni speciale întreprinse în comun de forțele siriene și ruse, a precizat ministrul. Operațiunea a durat 12 ore, potrivit oficialului rus și s-a încheiat în cursul nopții de marți spre miercuri, la ora 2:40, ora României.
Un soldat care participa la operațiunile de salvare a fost ucis, marți, după ce un elicopter Mi-8 a fost avariat de tiruri trase de rebeli, a mai anunțat Moscova.
Și președintele rus a confirmat, miercuri, la televiziune, salvarea celui de-al doilea pilot, adăugând că cei care au participat la operațiune vor primi onoruri de stat.
Citiți și:
Rusia și Turcia, o rivalitate istorică
Rusia și Turcia au interese economice comune
Rusia vs Turcia. Capacitatea militară a celor două puteri
NATO cheamă Rusia și Turcia la dialog și detensionarea situației
- Etichete:
- rusia
- turcia
- diplomatie
- piloti
- pilot
- avion doborat
- masuri turcia
- soarta pilotilor
- detensionare
- relatii rusia turcia
- declaratii rusia turcia
- masuri rusia
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News