Creşterea intoleranţei poate readuce la viaţă ororile trecutului. Avertismentul vine de la prinţul Charles al Marii Britanii. Moştenitorul tronului a rostit un mesaj la Radio BBC, în care a vorbit despre ameninţarea populismului pe plan mondial. Criticat de unii pentru mesajul mult prea direct, apreciat de alţii pentru sinceritate, moştenitorul coroanei britanice a mai spus că, indiferent de credinţă, oamenii trebuie să se respecte unii pe ceilalţi.
Prinţul Charles al Marii Britanii: De obicei, de Crăciun ne gândim la Naşterea Domnului Iisus Hristos. Poate că anul acesta ar trebui să ne amintim ce ne spune pilda Naşterii Domnului, cu fuga Sfintei Familii pentru a scăpa de persecuţiile violente. Am mai putea să ne amintim că atunci când profetul Mahomed a fugit de la Mecca la Medina a făcut acest lucru pentru că şi el căuta libertatea pentru el şi adepţii lui. Indiferent de religia ale cărei precepte le urmăm, destinaţia este aceeaşi: să respectăm alţi oameni, să le acceptăm dreptul de a trăi în pace, cu dragoste faţă de Dumnezeu.
Prinţul Charles a fost invitat să rostească un mesaj în ajunul Crăciunului şi a profitat de această ocazie pentru a transmite un mesaj fără ocolişuri, despre ameninţarea populismului şi a oricărui tip de discriminare.
Prinţul Charles al Marii Britanii: Asistăm la ascensiunea multor mişcări populiste în diverse părţi ale lumii, cu un discurs tot mai agresiv la adresa minorităţilor religioase. Toate acestea au un efect extrem de îngrijorător, un ecou al zilelor întunecate din anii '30. Eu m-am născut în 1948, imediat după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul căruia generaţia părinţilor mei a luptat şi şi-a pierdut viaţa în lupta împotriva intoleranţei, extremismului şi a tentativei inumane de a extermina populaţia evreiască din Europa. Acum, la aproape 70 de ani distanţă, faptul că asistăm la persecuţii asemănătoare este dincolo de orice imaginaţie.
Potrivit Naţiunilor Unite, numărul celor care au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele din cauza conflictelor militare, etnice şi religioase din ţările lor a ajuns anul trecut la peste 65 de milioane de oameni, adică aproape cât populaţia Marii Britanii.