Avertisment: „Rusia ar putea ataca o ţară NATO din estul Europei”. Dan Dungaciu: Alianța nu e pregătită să acționeze în cazul unui atac hibrid 

Data publicării:
omuleti verzi soldati rusi

Adrian Bradshaw nu a precizat despre ce ţară este vorba, dar susţine că acest lucru ar putea duce chiar la apariţia unui conflict nuclear.

Într-un discurs rostit la Institutul Royal United Services din Londra, sir Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului forţelor NATO din Europa, a pledat pentru adaptarea Alianţei în sensul contracarării tacticilor militare de tip „hibrid” - o combinaţie de tehnici de război convenţionale, de gherilă urbană şi cibernetice - folosite în prezent în estul Ucrainei, dar a avertizat şi asupra riscului unei invazii militare.

„Rusia ar putea crede că forţele convenţionale de amploare pe care a demonstrat că le poate genera în scurt timp - aşa cum am observat cu anexarea Crimeei - pot fi utilizate în viitor nu doar pentru intimidare şi presiuni, dar şi pentru ocuparea unor teritorii NATO”, a atras atenţia Adrian Bradshaw, potrivit Financial Times, citat de Mediafax.

„După o astfel de situaţie, riscul escaladării conflictului ar putea fi folosit pentru a se împiedica restabilirea integrităţii teritoriale. Această tehnică de amplificare a dominaţiei este una clasic sovietică”, a adăugat el.

La începutul anului 2013, Rusia a organizat exerciţiul militar Zapad (Vest), care a simulat mobilizarea rapidă a 25.000 de militari în Belarus şi în encalva Kaliningrad pentru un conflict cu un stat NATO. Un exerciţiu similar organizat la sfârşitul anului 2013 a implicat 160.000 de militari ruşi. Spre exemplu, armata rusă ar putea invada rapid regiunea majoritar rusă estonă Narva, înainte ca NATO să aibă timp să riposteze.

O astfel de situaţie ar genera un conflict strategic. Oricât de improbabilă ni s-ar părea acum o astfel de ipoteză, este vorba de o ameninţare existenţială evidentă la adresa NATO”, a explicat Adrian Bradshaw, sugerând că s-ar putea ajunge la o confruntare cu arme nucleare.

Declaraţia sa vine la o zi după ce preşedintele Vladimir Putin susţinea că Rusia este superioară oricărei ţări din punct de vedere militar şi avertiza că va răspunde pe măsură oricăror presiuni. Afirmaţia a fost comentată aseară la Digi24 de fostul şef al statului major al Armatei, Constantin Degeratu, care crede că vizată de ameninţare ar putea fi și România.

„La o analiză de tipul ăsta, părea sigur că dacă ar fi fost să fie o astfel de provocare ar fi Estonia. Din punct de vedere al ocupării unui teritoriu. Iar dacă ar fi să fie din punct de vedere al lovirii şi blocării ar fi România. Intervenţia împotriva României este posibilă fizic din punct de vedere militar... o intervenţie de tip Articolul 5”, spunea Constantin Degeratu.

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, a comentat la Digi24 declarațiile lui Adrian Bradshaw.

Dincolo de aerul amenințător, aș insista asupra mai degrabă aerului ambiguu pe care îl are o asemenea declarație în acest moment, pentru că începem să știm din ce în ce mai puțin ce înseamnă o amenintare, o confruntare, ce înseamnă cu adevărat a ataca pe cineva, ce înseamnă că un membru al său e atacat, când începe războiul propriu-zis. NATO este o mașinărie pregătită să poarte războaie militare, confruntări mai degrabă clasice decât de tipul celor ce se poartă acum în Ucraina, unde nicio parte nu a declarat război”, a spus Dan Dungaciu.

Profesorul a arătat că războaiele hibride au o componentă militară mult mai redusă pentru că se poartă pe alte dimensiuni. El a dat, ca exemplu teoretic, statele baltice, unde există senzația că minoritățile rusești au început să fie tot mai active.

Nu e limpede care e răspunsul în termeni de securitate a unei organizații cum e NATO la atacurile de tip hibrid. NATO abia acum își construiește mecanismele de ripostă la aceste atacuri. Cum să riposteze de pildă, NATO, când ar apărea o resurecție etnică, identitară în statele baltice?”, a mai spus el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...