Avertisment pentru mediul de afaceri, în cazul Brexit: Pregătiți-vă pentru orice deznodământ
Data publicării:
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a lansat, luni, un apel către mediul de afaceri din România de a se pregăti pentru „orice posibil deznodământ” în cazul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, precizând că acesta ar putea suporta consecinţele unei „retrageri dezordonate”.
„Dorim să folosim acest prilej şi pentru (...) un apel lansat de către Guvernul României către mediul de afaceri din România de a începe sau a continua să se pregătească pentru orice posibil deznodământ. (...) Statele membre ale UE sunt afectate în mod diferit de Brexit, în funcţie de proximitatea geografică faţă de Marea Britanie, dar şi de nivelul relaţiilor comerciale, dar asta nu înseamnă că nu există un efect. Există un efect şi va fi un efect destul de important şi pentru mediul de afaceri din România care poate suporta consecinţele unei retrageri dezordonate. Este absolut necesar să anticipăm măsurile care vor trebui adoptate în vederea atenuării efectelor unui scenariu de tip no deal”, a afirmat Ciamba, la sediul MAE, în cadrul unei dezbateri pe acest subiect.
El a explicat că evenimentul la care a participat este parte a unei campanii de informare cu privire la Brexit care nu se rezumă numai la drepturile cetăţenilor, ci şi la efectele ieşirii Marii Britanii din UE asupra mediului de afaceri, dar şi la cele de la nivel macroeconomic.
„Nu este vorba de numai de ce avem noi în relaţia bilaterală cu Marea Britanie din punct de vedere comercial. Când vorbim de operatorii economici, ei trebuie să fie atenţi şi să vadă care e nivelul de disjuncţie care va fi şi pe restul pieţelor, pentru că este evident că piaţa unică europeană, în integralitatea ei, poate fi afectată de o ieşire brutală, fără acord, a Marii Britanii din UE şi e foarte important să vadă nu numai efectele de runda întâi, să se uite şi la efectele de runda a doua, pentru că s-ar putea să fie nişte efecte destul de considerabile în pieţe tradiţionale pentru România”, a arătat ministrul.
Demnitarul a avertizat că ieşirea Marii Britanii din UE fără acord nu reprezintă „o chestiune abstractă”, ci una care ne poate afecta şi pentru care România trebuie să fie pregătită.
„E important ca în perioada în care avem Preşedinţia Consiliului UE să nu uităm pregătirea la nivel naţional. Noi, ceea ce facem la nivel de Consiliu e într-un ritm foarte accelerat (...) din punct de vedere al Consiliului cred că ne mişcăm destul de repede şi vom fi în termen”, a adăugat George Ciamba.
Ministrul a mai spus că Brexit-ul este „o situaţie absolut neobişnuită” pentru UE, „o lebădă neagră”.
„În mod normal, proiectul european nu a fost construit şi nu are în interior toate pârghiile necesare pentru a permite ca (...) ţările care intră după aceea să şi iasă. (...) Un proces de integrare europeană nu poate fi construit cu modalităţi de protejare în cazul în care ies o parte din cei care sunt parte a clubului”, şi-a detaliat Ciamba punctul de vedere.