România rămâne o ţară de tranzit pentru europenii care decid să se alăture Stat Islamic în Siria şi Irak, se arată în raportul Europol. În 2015 au fost cinci mii de oameni care au intrat în organizaţia teroristă.
„O parte importantă a luptătorilor străini care călătoresc în Siria sau Irak sunt femei. (...) Femeile nu iau parte, în prezent, la lupte, deşi sunt antrenate pentru a folosi arme. Rolul lor s-ar putea schimba în viitor. (...) Organizaţia Stat Islamic ar putea folosi deja femei pentru atentate sinucigaşe”, avertizează Europol.
Europa trece prin cea mai neagră perioadă din ultimii ani. În 2015, cea mai afectată ţară a fost Franţa.
La 7 ianuarie 2015 a fost atacul de la Charlie Hebdo, la 13 noiembrie au fost mai multe atacuri coordonate la Paris. Acum câteva zile Franţa a fost lovită din nou. 84 de oameni au murit în atacul terorist de la Nisa.
„Ne punem şi noi aceleaşi întrebări. A fost făcut tot ce se putea? Putem să răspundem, dacă ne uităm la victime, la acei bărbaţi, la acele femei, care şi-au pierdut copiii?” s-a întrebat premierul francez Manuel Valls.
Anul trecut 151 de oameni au murit în atentate. Ţinte au fost Franţa, Spania, Italia şi Grecia. 1.077 persoane suspectate de terorism au fost arestate. Numai Franţa a trimis după gratii 400 de oameni.
„În ceea ce priveşte dosarele invocate, în special cele legate de Siria, sunt 315 de dosare în lucru, 285 de persoane puse sub acuzare şi 183 de persoane aflate deja în arest preventiv”, a precizat Stephane Le Follm, purtătorul de cuvânt al Guvernului francez.
Experţii antitero avertizează că atacurile vor deveni tot mai greu de prevenit. Teroriştii nu mai acţionează în grup. Modelul „lupului singuratic" s-a raspândit pentru că nu poate fi depistat. S-a întâmplat recent într-un tren din Bavaria.
„Situaţia este gravă. Şi Germania trebuie să se aştepte la atacuri puse la cale de grupuri mici şi persoane radicalizate”, a avertizat ministrul de interne Thomas de Maiziere.
România a arestat 11 suspecţi de terorism anul trecut. Toţi au fost expulzaţi.
Pe de altă parte, criza refugiaţilor a dus la întărirea grupărilor de extremă-dreapta, spun experţii. Curentul antiimigranţi câştigă adepţi în multe ţări. Au fost nouă atacuri ale grupărilor de extremă-dreapta în Europa anul trecut. În 2014 nu existau asemenea incidente.
Atacuri teroriste şi tentative în Europa
Franţa - 73
Spania - 25
Italia - 4
Grecia - 4
Danemarca - 2
Total morţi: 151 (90% in Franţa)
Arestări-record pentru terorism
Franţa: 424 de persoane
Spania: 187 de persoane
Marea Britanie: 134 de persoane
Belgia: 61 de persoane
...
România: 11 persoane.
(sursa: Europol)