Autorităţile bulgare au extrădat şapte presupuşi gulenişti în Turcia
Data publicării:
Autorităţile bulgare au anunţat luni seara că au extrădat şapte cetăţeni turci suspectaţi de legături cu mişcarea clericului islamist Fethullah Gulen în Turcia. Suspecţii au fost predaţi autorităţilor turce de la punctul vamal Kapitan Andreevo. Aceştia au fost arestaţi de autorităţile bulgare, după ce au fost descoperiţi ascunşi într-un tir cu destinaţia România, transmite Novinite.
Printre cei şapte suspecţi se numără şi trei comisari de poliţie, care au fost demişi din cadrul departamentelor de poliţie din Diyarbakir şi Kocaeli, dar şi un lector universitar, un jurnalist al publicaţiei Zaman, un profesor de fizică şi matematică, precum şi un comerciant.
News.ro notează că Ankara îi acuză pe cei şapte suspecţi că fac parte din mişcarea clericului Fethullah Gulen, considerat responsabil pentru orchestrarea loviturii de stat eşuate din nopatea de 15-16 iulie.
În august, executivul bulgar a stârnit ample controverse, după ce l-a predat în custodia autorităţilor turce pe Abdullah Buyuk. Acesta este un afacerit turc renumit, vizat de autorităţile turce pentru aceleaşi legături cu mişcarea FETO.
Buyuk a fost extrădat în Turcia, doar după ce cererea sa de azil politic a fost respinsă de către Sofia.
Până la 120.000 de persoane au fost demise în ultimele două luni din rândul procurorilor, judecătorilor, medicilor, profesorilor universitari, academicienilor, soldaţilor, poliţiştilor, funcţionarilor publici, precum şi a jurnaliştilor.
De asemenea, până la 32.000 de suspecţi au rămas până în prezent în custodia autorităţilor turce pentru implicarea în lovitura de stat.
Însă, statele occidentale au criticat campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, ridicând totodată întrebări cu privire la tratamentul ”inuman” la care ar fi supuşi puciştii capturaţi.
Se pare că dimensiunea masivă a campaniei guvernamentale de epurare a guleniştilor începe să aibă concecinţe negative asupra instituţiilor turce, iar paza de coastă a anunţat că va angaja un număr de 760 de soldaţi pentru a asigura securitatea apelor teritoriale.
Starea de urgenţă le-a dat mână liberă autorităţilor turce să efectueze o vastă epurare în rândul aşa-numiţilor gulenişti. Clericul Fethullah Gulen este acuzat de executivul turc de orchestrarea loviturii de stat eşuate.
Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a instituit iniţial starea de urgenţă la date de 20 iulie, atunci când a subliniat că aceasta le va permite autorităţilor turce să ia măsuri rapide împotriva celor care se fac vinovaţi de puciul eşuat, în care un grup de militari a încercat să răstoarne executivul în noaptea de 15-16 iulie.
Ankara îl acuză pe clericul islamist Fethullah Gulen, care a fost anterior un aliat apropiat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, de orchestrarea loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie, ce a declanşat o campanie guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi presă.