Austria și Elveția intră sub „Scutul Cerului”. Cele două țări se alătură sistemului european de apărare

Data publicării:
profimedia-0775638626
Proiectul promovat de Germania prevede achiziţii comune pentru a dispune de spectrul complet de sisteme antiaeriene, pe baza Iris-T german pentru raza scurtă de acţiune, Patriot american pentru raza medie şi a sistemului americano-israelian Arrow-3 pentru raza lungă. Foto: Imagine cu caracter ilustrativ/Profimedia Images

Elveția și Austria au semnat o declarație de intenție pentru a se alătura sistemului european de apărare aeriană Sky Shield (Scutul Cerului), relatează BBC.

Sistemul a fost inițiat de Germania, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, și este conceput pentru a permite țărilor europene să cumpere sisteme de apărare împreună și să facă exerciții militare împreună.

Decizia este un moment istoric pentru Elveția. Totuși, unii dintre locuitorii săi se tem că această mișcare va compromite neutralitatea țării lor.

Aderarea la un sistem de apărare la nivel european ar fi fost de neconceput cu doar câțiva ani în urmă, dar invazia rusă în Ucraina a schimbat lucrurile.

Pentru multe țări europene, modernizarea apărării aeriene a devenit inevitabilă. Guvernul elvețian spune că o colaborare cu vecinii europeni la un sistem comun are sens atât din punct de vedere strategic, cât și financiar.

Austria este, de asemenea, o țară neutră, iar guvernul de la Viena susține că, prin punerea în comun a resurselor militare, își poate menține acest statut.

Aceasta nu este prima colaborare militară a Elveției. Ca parte a parteneriatului pentru pace al NATO, țara are un batalion de menținere a păcii în Kosovo.

De asemenea, spre supărarea Moscovei, țara s-a alăturat sancțiunilor UE împotriva Rusiei.

19 țări s-au înscris în inițiativa Sky Shield, inclusiv Marea Britanie, țările nordice și baltice, Ungaria, România și Bulgaria.

Dar unii politicieni elvețieni de dreapta se tem că Scutul Cerului este un compromis prea mare. Dacă o rachetă care vizează una din țările vecine din Scutul Cerului ar zbura deasupra Elveției, de exemplu, elvețienii ar doborî-o, chiar dacă nu ar fi implicată în conflict?

Prin semnarea unui acord de aderare la inițiativă, Elveția și Austria au subliniat că neutralitatea lor rămâne neschimbată, dar această întrebare ipotetică nu a primit cu adevărat un răspuns.

Sistemul Scutul Cerului prevede achiziţii comune pentru a dispune de spectrul complet de sisteme antiaeriene, pe baza Iris-T german pentru raza scurtă de acţiune, Patriot american pentru raza medie şi a sistemului americano-israelian Arrow-3 pentru raza lungă.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Simona Halep revine în forță și își reia drumul spre glorie: Marea campioană va...
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Cum arată Milla Jovovich, în 2024, la 49 de ani. Imagini de colecție cu celebra actriță
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic