Fabricile spaniole au început să livreze pantofi în China, costume la Hollywood și automobile în Germania. De la începutul anului, exporturile Spaniei au crescut cu 7 la sută, iar ponderea lor în PIB a ajuns la aproape 35 la sută. În aceste condiții, creșterea exporturilor a făcut ca în trimestrul trei economia Spaniolă să revină pe creștere economică după doi ani de recesiune.
În zona euro, doar Germania are o economie care depinde mai mult de exporturi. De altfel, austeritatea cerută de nemți în Sudul Europei a făcut ca economia spaniolă să devină mai germană ca niciodată.
În ultimii ani, guvernul de la Madrid le-a permis companiilor să reducă salariile și să facă disponibilizări masive. Șomajul a ajuns la aproape 27 la sută, dar cheltuielile mai mici cu forța de muncă au ajutat fabricile să exporte mai ieftin.
Spaniolii au ajuns să se bată de la egal la egal cu germanii pentru clienții din Asia, America de Sud sau Asia.
„Economia se stabilizează, ceea ce este bine, iar stabilizarea permite o creștere a exporturilor. Cred că următorul pas va fi o revenire a investițiilor în Spania”, spune Christian Schulz, economist.
Iar reluarea investițiilor ar putea aduce o raza de speranță pentru cele șase milioane de spanioli care nu au un loc de muncă. Însă Spania mai are o problemă. Deși exporturile sunt mari, exportatorii sunt prea puțini. Doar 4 la sută din companiile spaniole vând mărfuri sau prestează servicii peste hotare. Cu cât numărul exportatorilor va crește mai rapid, cu atât își va reveni mai repede economia spaniolă.